Pogledajte koji Vam dokumenti trebaju od 01.01.2016 prilikom predaje za vizu!


Od 1. januara 2016 godine za državljane Bosne i Hercegovine (i pet drugih zemalja Zapadnog Balkana)važe zapošljavanja u bilo kojoj struci.Ovo pravilo važi do 31.12.2020.godine, piše njemačka ambasada u Sarajevu! Za ulazak u Njemačku u svrhu zaposlenja potrebno Vam je osigurano radno mjesto/potpisan ugovor, kao i viza.
Radno mjesto mora ispunjavati slijedeće uslove: Za slobodno radno mjesto ne smije biti na raspolaganju niti jedan povlašteni kandidat (tražilac posla koji ima njemačko ili EU državljanstvo). Zarada i uslovi iz ugovora ne smiju biti lošiji od onih koje ima posloprimac u Njemačkoj na sličnom radnom mjestu.
Zahtjev za vizu možete predati u Njemačkoj ambasadi Vaše zemlje porijekla ili u zemlji gdje imate zakoniti stalni boravak.
Predaja zahtjeva u Njemačkoj nije moguća.

Osobe koje su unutar 24 mjeseca prije predaje zahtjeva za vizu primali pomoć kao tražioci azila ili su bili tolerirani prema Zakonu o pomoći tražiocima azila, prema ovom novom propisu ne mogu dobiti vizu. Ova zabrana ne važi za osobe koje su između 1. januara 2015. i 24. oktobra 2015. godine podnijeli zahtjev za azil u Njemačkoj i koje su na dan 24. oktobra 2015.
godine još uvijek bile u Njemačkoj, te nakon toga smjesta napustile Njemačku.

Prilikom predaje zahtjeva morate dostaviti slijedeće:
a) obavezujuću ponudu za radno mjesto ili već potpisani Ugovor o radu sa konkretnim poslodavcem u Njemačkoj, i to u originalu i sa 2 kopije
(dopuna: Ugovor o radu/ obavezujuća ponuda za radno mjesto mora sadržavati potpune podatke o poslodavcu i posloprimcu (potpuni podaci o poslodavcu ili preduzeću-adresa, kontakt
podaci i podaci o posloprimcu) i o radnom odnosu(vrsta ugovora, bruto primanja, radno vrijeme, odmor, dodatne isplate).)

b) Prethodna saglasnost za izdavanje vize njemačkih organa (Ureda za strance ili Savezne agencije za rad) u originalu und 2 kopije
(dopuna: Dobijanje prethodne saglasnosti za izdavanje vize u svrhu zaposlenja od nadležnih njemačkih organa. Nadležni njemački organi moraju izdati saglasnost za zaposlenje. U pravilu je Savezna agencija za rad (BA) nadležna za izdavanje saglasnosti. Ako ste ranije imali boravišnu dozvolu u Njemačkoj (ili ste predavali zahtjev za azil), Vaš poslodavac se mora obratiti nadležnom uredu za strance(ABH). Nadležni ured za strance je onaj gdje Vaš poslodavac ima sjedište preduzeća. Zbog toga Vi morate dati Vašem poslodavcu sveobuhvatne i
nformacije o Vašim prijašnjim boravcima u Njemačkoj. Napominjemo da se ove informacije provjeravaju u kasnijoj obradi zahtjeva za izdavanje vize i da pogrešni ili nepotpuni podaci mogu dovesti do odbijanja Vašeg zahtjeva za izdavanje vite, tj. do znantnog produženja trajanja obrade zahtjeva.)

c) važeći pasoš i dvije kopije
d) dva potpuno popunjena i lično potpisana obrasca za izdavanje vize
e) dvije aktuelne biometrijske fotografije sa svijetlom pozadinom
f) taksa za izdavanje vize u visini od 120 KM(cijena u BiH)

Potrebno je navesti da za prilikom predaje zahtjeva treba zakati termin putem internet stranice ambasade! Kompletan članak sa svim informacijama od ambasade  pogledajte na OVOM LINKU-Ambasada Sarajevo!

Treba navesti da za svaku državu na Balkanu postoji Njemačka ambasada sa svim ovim informacijama, pa potražite za svoju zemlju!

U slučaju zapošljavanja kao njegovatelj/ljekar/apotekar također važe posebne odredbe, gdje treba da pogledate  informativni list za medicinsko osoblje.

Izvor: sarajewo.diplo.de

9 thoughts on “Pogledajte koji Vam dokumenti trebaju od 01.01.2016 prilikom predaje za vizu!

  • January 16, 2017 at 1:33 am
    Permalink

    Radim u Nemackoj u piceriji,ne mogu doci do radne vize i htela bi naci neki drugi posao gde cu dobiti radnu vizu.Ne bitno sta cu raditi,sem da je ozbiljan posao u pitanju,dali mi mozete pomoci?Unapred zahvalna Mirjana.

  • January 5, 2017 at 9:58 pm
    Permalink

    Pozdrav,proslog mjeseca sam imao razgovor za jedan hotel u njemackoj i danas mi je stigao ugovor na jedno 10 strana,sve je objasnjeno platw, satnica, adresa i sl. ali mislim da nije i ova saglasnost… Ne vjerujem da oni iz hotela ne znaju sta sve treba od dokumentacije za nas iz bh… Sta da radim

  • December 28, 2016 at 8:21 pm
    Permalink

    trebam posao. bez posla sam. poznajem rad oko krava ima 59 go vozac b .c i d kategorije mogao dih pocrti odmah jak i radan…moze i obican rad srbin.posten ne pije ne pusi tel+381648449453.

  • October 20, 2016 at 10:01 pm
    Permalink

    Postovani na svakom oglasu koji postavimo postoji kako kontaktirati poslodavca pa se njemu trebate obratiti. Otvorite oglas(kliknite na sliku) i vidjet cete plavim slovima kontakt adresu. Mi nismo agencija niti tražimo radnike, mi samo prenosimo oglase i informacije za vizu. Oglase možete pratiti ovdje: http://www.euskola.com/category/posao/oglasizaposao/

  • October 20, 2016 at 9:58 pm
    Permalink

    Poštovani, ako poslodavac ispuni “papir” taj papri se zove radni ugovor i bez tog radnog uvoroa ne možete dobiti vizu! Dalje radni ugovor ne smije biti tajna između radnika i poslodavca, Vi morate dobiti jednu kopiju originalnog ugovora. LP

  • October 20, 2016 at 9:56 pm
    Permalink

    Poštovani, ako Vam javlja da je Termin zauzet, onda morate pomjeriti datum unaprijed, tako da idete na sljedeći dan. Pošto je ogroman broj ljudih koji traže termine, može se desiti da je neko drugi bio za 1 sec brži od Vas. Termin na stranici Vam je uvijek ponudit za sljedeći slobodan, zato Vi onda pomjeriti na neki datum poslije ponuđenog! LP

  • October 19, 2016 at 4:28 pm
    Permalink

    Bejdo huremovic ja trazim posao gradzevinski majstor zidanje keramika fasade salovanje itd

  • October 1, 2016 at 6:28 pm
    Permalink

    Ako poslodavac uspuni papir da garantira za njega da ce ga primit na posao ali nikako ne da ugovor prije vize, jel postoi mogucnost preuzeti vizu bez toga?

  • September 28, 2016 at 6:43 pm
    Permalink

    vec duze vremena probam dobiti Termin za spajanje famelije(za suprugu)
    2 do 4 sata probam online dobiti Termin ali samo pise svi termini su zauzeti
    sve papire imam ispravne za suprugu i njemacko
    drzavljenje imam
    zivim 46 godina u BRD
    neznam Koje mjere jos da ucinim da dobijem Termin
    toje nesto neopisljivo

Leave a Reply

Your email address will not be published.