Objavljeni kandidati za Oscara: Pogledajte trailer za filmski adut BiH (VIDEO)


Osamdeset i jedna zemlja kandidirala je svoja ostvarenja za najbolji strani film na 88. dodjeli Oscara, objavila je u četvrtak američka Akademija filmskih umjetnosti i znanosti.
Popis zemalja koje su kandidirale svoje filmove uključuje ranije višekratne dobitnike poput Francuske, Italije i Španjolske, ali i one koje se pojavljuju prvi put, kao što je Paragvaj.
Bh. adut je Naša svakodnevna priča Ines Tanović, koprodukcija BiH, Hrvatske i Slovenije.
Glavnu ulogu u filmu igra Uliks Fehmiu, a osim njega, tu su: Emir Hadžihafizbegović, Jasna Ornela Bery, Maja Izetbegović, Vedrana Seksan, Nina Violić, Marko Mandić, Boro Stjepanović, Goran Bogdan, Goran Navojec, Enis Bešlagić, Aleksandar Seksan, Moamer Kasumović, Mediha Muslimović.
Među domaćim umjetnicima i filmskim profesionalcima koji su učestvovali u produkciji filma su Sanja Džeba, Radžinald Šimek, Igor Čamo i Agencija Fabrika.
Hrvatsko društvo filmskih djelatnika odabralo je za hrvatskog predstavnika za nagradu Oscar, film Zvizdan Dalibora Matanića, hrvatsko-srpsko-slovensko-crnogorska koprodukcija, a crnogorski kandidat je film Ti mene nosiš, nastao prema scenariju i u režiji Ivone Juke.
Osamdeset i osma ceremonija dodjele Oscara bit će održana 28. februara sljedeće godine, a nominacije će biti objavljene 14. januara.

Prošle je godine nagradu za najbolji strani film dobila Ida Poljaka Pawela Pawlikowskog, podsjeća Fena.

(Radiosarajevo.ba)

Leave a Reply

Your email address will not be published.