Slovenija diže žicu, Merkelova poziva na osiguranje spoljnih granica EU


Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je danas Evropsku uniju da osigura svoje spoljne granice kako bi se smanjio priliv izbjeglica u Evropu i spriječilo da zemlje poput Slovenije dižu ograde na svojim granicama.
“Stanje u Sloveniji, gdje vlada postavlja ograde prema granici s Hrvatskom kako bi bolje kontrolisala priliv migranata, ukazuje na hitnost situacije i potrebu sradnje na zajedničkom evropskom rješenju, a to znači da treba osigurati spoljne granice”, izjavila je njemačka kancelarka Angela Merkel.
Istovremeno, njemački ministar unutašnjih poslova rekao je posredstvom svog portparola da Njemačka planira vraćati sirijske izbjeglice u onu članicu EU-a u koju su prvo stigle na putu prema Evropi, ukidajući tako suspenziju imigrantskih pravila.
Slovenski premijer Miro Cerar ranije je saopštio da će njegova zemlja, kroz koju je od polovine oktorbra prošlo više od 171.000 migranata i izbjeglica već sutra na granici prema Hrvatskoj postaviti ogradu, a postoji i mogućnost njezine blokade.
Tu je mjeru opravdao mogućnošću masovnog dolaska oko 30.000 izbjeglica u danima koji predstoje.
Slovenija je postala glavna zemlja ulaska migranata u Šengensku zonu od njenog zatvaranja s mađarske strane prema Hrvatskoj u noći sa 16. na 17. okobar.
Portparol njemačkog ministarstva unutrašnjih poslova je izjavio da Njemačka ponovno uvodi Dablinski protokol po kojem se izbjeglice moraju da registruju u prvoj članici EU-a u koju stignu i mogu u nju biti vraćene iz drugih zemalja ako to ne učine.
“To se odnosi na državljane svih zemalja, članice EU-a osim Grčke “i na sirijske državljane, od 21. oktobra”, rekao je on .
Suočena s prilivom desetaka tisuća sirijskih izbjeglica ovoga ljeta, njemačka kancelarka Angela Merkel suspendovala je Dablinski protokol i dopustila izbjeglicama da se registriraju u Njemačkoj, iako su u EU ušli na drugim mjestima, najčešće u Grčkoj.
Merkel je zbog toga bila na udaru kritika unutar vlastite Demokršćanske stranke i javnosti koja smatra da je tako mnoge ohrabrila na dolazak u Njemačku.
Njemačka će ove godine da prihvati 800.000 izbjeglica, četiri puta više nego 2014. Neki procijenjuju da će ih biti više od milion.
Na smještaj, prehranu i obrazovanje izbjeglica do kraja godine potrošiće više od 21 milijarde evra, objavio je ekonomski institut iz Muenchena Ifo.

(vijesti.ba)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.