Znanstvenici otkrili što se događa u našem tijelu kada pijemo energetske napitke (i rezultati nisu najbolji)


Mirror Online prenosi da su zdravstveni eksperti objavili upozorenje o učincima energetskih napitaka koji su prepuni šećera, kofeina i različitih stimulansa.
Liječnici tvrde da ispijanje samo jednog energetskog napitka izlaže čak i mlade, zdrave osobe povećanom riziku srčanih bolesti.
Znanstvenici iz jedne američke grupe za istraživanje sa Mayo klinike, dali su 25 volontera veliku limenku, u normalnoj prodaji dostupnog, energetskog pića, u dva različita dana.
Povišenje krvnog tlaka u roku od pola sata
Utvrdili su da ispijanje stimulirajućeg napitka izaziva povišenje krvnog tlaka već u roku pola sata. Primijećene su i veće vrijednosti hormona norepinefrina u krvi kao i rastuće razine kofeina.
Sve je to jučer prezentirano na sastanku koji je organizirala American Heart Association. Norepinefrin je kemijska tvar koja povisuje tlak i sposobnost srčane kontrakcije, modulira srčani ritam i disanje u odgovoru na stres.
Ove akutne promjene mogu izazvati srčane probleme ali i predispoziciju za povećane kardiovaskularne rizike. Potrebno je još istraživanja da bi se ustanovilo da li ove akutne promjene utječu na povećanje kardiovaskularnih rizika.

(telegram.hr)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.