Radnici Krajinaputeva pozvali gradonačelnika i premijera da riješe njihov problem


Na skupštini povjerilaca Krajinaputevi dd u stečaju, održanoj 31.08.2015. godine, donesena je odluka o prodaji ovoga preduzeća, a bivši radnici Krajinaputeva uputili su pismo namjere Vladi USK i gradu Bihaću, pozvavši ih da kupe ovo preduzeće.

Radnici su ovu inicijativu 14.09.2015. godine uputili prema gradonačelniku Bihaća i premijeru USK, te ih na taj način i službeno upoznali sa ovim prijedlogom.
Gradonaceolnik Emdžad Galijašević je neformalno podržao inicijativu ali nas uopšte nije pozvao po upućivanju inicijative, kazao je za ABC.ba Edin Rošić, predsjednik Odbora povjerioca radnika Krajinaputeva.
Radnici su zauzeli zajednički stav da pred Skupštinom USK i Gradskim vijećem postave pitanje da li je gradu, odnosno Kantonu firma Krajinaputevi uopšte potrebna. Također, tvrde da se stečajni postupak može okončati za jedan dan ako Grad ili Kanton kupe imovinu, s tim da bi 50% novca trebalo uplatiti odmah, a preostalih 50% u periodu od tri godine
mehanizacija-psi-krajinaputevi
– Krajinaputevi posjeduju najmnje 10 ispravnih voznih jedninica koje su spremne svakog momenta da izadju na cestu i obave posao održavanja puteva. Ovome svjedoči i praksa iznajmljivanja naše mehanizacije za ptrebe drugih firmi, od čega Krajinaputevi dobivaju samo paušalnu naknadu. U prilog svemu tome ide i činjenica da je firma Krajinaputevi uspješno održavala oko 500 km magistralnih i regionalnih puteva, navodi Rošić.
Također, radnici Krajinaputeva su gradonačelnika i premijera upoznali sa novonastalom situacijom gdje je Unicredit banka pokrenula izvršni postupak kojim pokušava da ovlada pokretnom imovinom koja nije predmet hipotekarnog kredita potpisanog 2008. godine.
krajinaputevi-vozne-jedinice
– Na sjednici odbora povjerioca Unicredit banka je pokrenula postupak prinudne naplate na način da kompletno firma ide na prodaju. Niko ne spori njihova potraživanja koja iznose oko milion maraka, ali treba jasno dati do znanja da je firma procijenjena na oko 10 miliona. Stoga, tražimo da ako se imovina Krajinaputeva već prodaje, da se to izvrši parcijalno, te da se smanji manipulacija kako bi svi povjerioci bili zadovoljni, ističe Rošić za ABC.ba.
Stečajni sudija je na sjednici odbora za povjerioce donio zaključke da se volja Skupštine poštuje te da se raspiše javni poziv kako bi se porovela kontrola cijelog stečajog popstupka, kako bi se procijenila pokretna imovina, asfatne baze, zatim kako bi se separacija obavljena 2012. godine ponovila jer je nerealna, te da se angažuje vještak mašinske struke kako bi se ušlo dalje u stečajni postupak.

(abc.ba)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.