Dženana Sokolović, haški svjedok, prosi u Sarajevu: Htjela sam se ubiti, ali kad pomislim na svoju djecu


Dva sina srednju završila, nezaposlena. Nezaposlen i suprug Pašo. Preživio tuberkulozu u ratu, moždani udar u miru. Žive u stanu od 18 kvadrata. Stan tukne na mem! Na podu spavaju.

Usamljenost i osjećaj da nisi poželjan, najgore je siromaštvo. Zna to Dženana Sokolović! U centru Sarajeva, u parku kod Svjetlosti, vidjet će te je kako sjedi na klupi. Šuti i prosi.

– Ako ko šta da, fala mu! Ako i ne da, opet mu fala – tužno će Dženana.

Bombone

Sada, nije Dženana prosjak poput ostalih. Radi se o ženi koja je bila svjedok pred Haškim tribunalom, u procesu protiv generala Dragomira Miloševića, komandanta Sarajevsko-romanijskog korpusa. Njen sedmogodišnji sin Nermin Divović ubijen je 18. novenbra ‘94. Ubio ga je, pred materinim očima, snajperista s Grbavice. Najprije je nanišanio Dženanu. Metak je nesretnoj ženi prošao kroz stomak i u sljepočnicu pogodio Nermina. I sve to prije nego je od vojnika UNPROFOR-a dobio bombone po koje je došao. Nakon svjedočenja u Hagu i svega što je proživjela, Dženana Sokolović, eto, prosi.

-Nevolja! Djeca išću da jedu, a nema se! Više puta mi je došlo i da se ubijem. Opet, pomislim na djecu, upitam se šta će s njima biti kad mene ne bude, pa odustanem. Nemaš se kome požaliti! – veli.

Djeca koja „išću da jedu“ su dva sina. Oba završila srednju saobraćajnu. Nezaposlena. I njen suprug Pašo, demobilisani pripadnik Armije BiH, bi da jede. Godinama je nezaposlen. Preživio tuberkulozu u ratu, moždani udar u miru. Njih četvero žive u stanu od 18 kvadrata. Stan tukne na mem! Na podu spavaju.

-Predala sam papire za stan u Općini Stari Grad. Odbijenicu dobila. Nedavno sam podnijela i neke nove dokumente za stan. Bit će, inšallah! – nada se Dženana.

I zima samo što nije! Ni drva nemaju. Tri su puta preko boračke organizacije, Unije veterana Sarajevskog kantona, predavali molbu za drva. Nikad ništa!

-Neću im se više ponižavati. Bit će bolje. Premda prosim već godinama, vjerujem da sve će ovo proći – nada se Dženana.

Utjeha

Ali, kakava je to utjeha da će sve proći. Proći će i život. Zar je nada u tome da sve prođe?! Uzgred, i ako to ikoga u ovoj državi i gradu zanima, iskazi Dženane Sokolović i danas se koriste pred Haškim tribunalom u procesima koje se vode protiv generala Ratka Mladića i Radovana Karadžića. A onaj Dragomir Milošević osuđen je, i Dženani zahvaljujući, na 33 godine robije.

Socijalna 80 KM, ako je bude

Pašo, njen nevjenčani suprug, samo što ne zaplače. Cijeli je dan skupljao papire ne bi li dobili socijalnu pomoć. Osamdeset KM na njih četvero! Na hrani su u javnoj kuhinji, kod Tetke Zilhe. Prekjučer su dobili samo dvije štruce hljeba. Zakasnili na kuhano. Pašo priča, tri puta se raduje hlačama: kad su nove, kad ih „okrene“ i kad ih zakrpi. Dženana je u ljetnim sandalama.

Izvor: cazin.net

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.