Stiže brži i moćniji Bluetooth


Tokom iduće godine uređaji koji podržavaju Bluetooth Smart imat će četiri puta veći domet i funkcionisat će kao mesh mreže za brzorastuće tržište interneta stvari.
Bluetooth Special Interest Group (SIG) želi svoju bežičnu tehnologiju pretvoriti u žilu kucavicu pametnih predmeta i uređaja. Stoga će od iduće godine uređaji koji podržavaju Bluetooth Smart moći slati podatke na veće udaljenosti i brže nego dosad.
Njihov ukupni doseg bit će učeterostručen, a brzina prijenosa podataka udvostručena, i to bez povećanja potrošnje energije u odnosu na sadašnje standarde.
Bit će im omogućeno povezivanje i funkcioniranje u sklopu mesh mreža, što znači kako ćemo moći imati širok raspon predmeta i uređaja s Bluetoothom u domu i uredu, a da pritom nećemo morati razmišljati jesu li u dometu mreže koju koristimo. Svaki uređaj moći će ponoviti i prenijeti mrežni signal drugima u mreži.
Na tržištu interneta stvari – koje bi tijekom iduće godine trebalo brojati više od 6,3 milijarde umreženih uređaja – već je prisutan veliki broj bežičnih tehnologija. No, Bluetooth i wi-fi potrošači i tvrtke dobro poznaju, pa SIG nastoji kapitalizirati na tome.

(fokus.ba)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.