LOMOVI KOSTIJU (FRAKTURA)


Veoma su česti, a nastaju uglavnom djelovanjem vanjske sile ili upalorn kostiju. Međutim, postoje lomovi kostiju koji nastaju sami od sebe, osobito u starijih Ijudi kod kojih su kosti krte. Razlikujemo dvije vrste lomova: jednostavne i komplikovane. Jednostavni se odnose samo na prelom kostiju, dok komplikovani obuhvataju kosti, mišiće i kožu, što je veoma opasno zbog infekcije.

Razlikujemo nadalje, potpune i nepotpune lomove. U potpunih su kosti odvojene, a u nepotpunih se drže zajedno.

Liječenje

20 g cvjetova i listova kunice

20 g stabljike brđanke

20 g stabljike plućnjaka

10 g stabljike preslice

10 g stabljike ive trave

10 g cvjetova i listova nevena

10 g korijena gaveza

10 g korijena ćička

10 g korijena konjogriza

10 g listova pelina

5 g stabljike bekturana

Pripremanje i primjena čaja:

Trave jako usitniti i smiješati. U 1 litru proključale vode stavitl 10 g mješavine trava i kuhati poklopljeno pola minute. Kad se čaj ohladi, procijediti ga u bocu, začepiti i držati na tamnom mjestu. Piti 3 puta dnevno po 0,5 dcl prije i 1 dcl poslije jela.

Odmah nakon operativnog namještanja kostiju početi s ishranom u kojoj je sadržano 80 posto povrća i zeleni, pretežno divljeg zelja. Jesti supu od raskuhanih telećih potkoljenica s mnogo zeleni i manje soli. Što više piti svježe voćne sokove od svih vrsti voća.

Izbjegavati svako psihičko naprezanje i pretjerane posjete koje zamaraju.

Povrijeđeni bez odlaganja mora zatražiti pomoć doktora specijaliste u bolnici. Međutim, zarastanje kostiju i eventualnih rana može se pospješiti pomoću Ijekovitog bilja i odgovarajuće ishrane.

Izvor: liječenje-ljekovito-bilje.blogspot.de

Leave a Reply

Your email address will not be published.