ŠOKANTNO SAOPŠTENJE CHARLIEA HEBDOA Terorizam nije naš neprijatelj!


Joann Sfar, crtač francuskog satiričnog magazina “Charlie Hebdo”, objavio je nekoliko karikatura povodom terorističkih napada u Parizu, a na jednoj od njih, poručio je svima koji se mole za “grad svjetlosti” da religija više nije potrebna.
“Prijatelji iz cijelog sveta, hvala vam za #PrayForParis, ali religija nam više nije potrebna! Naša vjera ide muzici! Poljupcima! Životu! Šampanjcu i radosti! #ParisIsAboutLife”, napisao je na jednom od crteža, koje je objavio na svom Instagram profilu, prenosi Independent.
Sfar među karikaturama pokazuje svoju tugu i bijes zbog niza sinoćnjih napada u Parizu, ističe se i crtež broda koji ne tone, a ispod kojeg je napisano “talasi ga biju, ali on ne tone” što je moto francuske prijestolnice.
“Terorizam nije naš neprijatelj. Terorizam je način operacije. Ponavljanje rečenice “mi smo u ratu” bez nalaženja hrabrosti da imenujemo svoje neprijatelje nas ne vodi nikuda. Naši neprijatelji su oni koji vole smrt. U raznim oblicima oni su oduvijek postojali. Historija brzo zaboravlja”, podsjetio je Sfar na jednom od crteža.
Na karikaturama su napisane i poruke kao što su “Vjekovima su ljubitelji smrti pokušavali da nam oduzmu ukus života”, ali “Nikad nisu uspjeli”, kao i “Francuska je stara zemlja gdje se zaljubljeni grle slobodno”, a “Oni koji vole život na kraju su jedini nagrađeni.”
“Umjesto da se pregrađujemo, treba da zapamtimo ono što je dragocjeno: svoj način života”, poručio je Sfar.
U Parizu se sinoć dogodilo nekoliko napada i eksplozija u kojima je, prema posljednjim podacima, poginulo najmanje 128, a ranjeno više od 250 ljudi. List Charlie Hebdo bio je meta terorističkog napada u januaru 2015. godine, kada je ubijeno 10 novinara tog satiričnog magazina i još sedmoro ljudi. – See more at:

(avaz.ba)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.