Fahrudin Radončić bit će novi ministar za promet i komunikacije BiH


Na posljednjem sastanku lidera Stranke demokratske akcije (SDA), Saveza za bolju budućnost (SBB) i Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) dogovorena je dinamika rekonstrukcije Vijeća ministara naše zemlje.
Riječ je o nastavku plana nove koalicije i uvođenju SBB-a u sve nivoe vlasti, na pozicije Demokratske fronte (DF) koja je prije nekoliko mjeseci napustila koaliciju.
Kako se doznaje nakon sastanka, koji je održan u petak, Fahrudin Radončić, prvi čovjek SBB-a, bit će novi ministar za promet i komunikacije BiH.
Pod kapom ovog ministarstva su nadležnosti koje, između ostalih, uključuju Direkciju za civilno zrakoplovstvo, državne infrastrukturne projekte te regulatorni okvir za željeznice. Istovremeno, SBB će kandidirati i zamjenika ministra za odbranu – ime kandidata trebalo bi biti poznato danas.
Dragan Čović, lider HDZ-a, je nakon sastanka kazao kako je sretan što su „uspjeli nagovoriti Radončića da preuzme ovu funkciju, jer u početku to nije htio“.
„Znamo koliko je bio koristan u prošlom sazivu Vijeća ministara (bio je ministar za sigurnost, op. a.)“, poručio je Čović nakon sastanka.
Procedura je sljedeća: Krajem sedmice će se održati vanredna sjednica Zastupničkog doma državne skupštine kako bi se smjene i ozvaničile, a onda i sjednica Doma naroda.
Radončić će na ministarskoj poziciji zamijeniti Slavka Matanovića (DF), a njihov kandidat za odbranu ući će na mjesto Emira Suljagića, također iz DF-a.
Očekuje se da će kandidati SBB-a ući i u kantonalne vlade.
Portal Radiosarajevo.ba podsjeća, Demokratska fronta bila je prvi partner SDA i HDZ-a, ali se ta koalicija raspala nedugo nakon formiranja jer DF nije bio zadovoljan naporima HDZ-a da, kako su rekli, “kontrolira” javna poduzeća. Potom je Čović, tokom ljeta, lagano najavljivao ulazak Radončićeve stranke u koaliciji što je bilo nezamislivo zbog sukoba Izetbegovića i lidera SBB-a.
No, dvojac se ipak pomirio na bajramskom ručku te je ovo otvorilo put za novu koaliciju koja već funkcionira na nivou FBiH.

(Radiosarajevo.ba)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.