Identifikovan organizator napada u Parizu: Godinama je odrubljivao glave u Siriji, a u Grčkoj su ga uhapsili pa pustili


10:19 Istražitelji su identifikovali glavnog organizatora i financijera koji stoji iza pariškog napada kao Abdelhamida Abaaouda, 27-godišnjaka iz Belgije marokanskog podrijetla, prenosi francuski RTL radio.
Abaaoud je navodno jedan od najaktivnijih egzekutora “Islamske države” u Siriji, a dolazi iz predgrađa Bruxellesa, Molenbeeka, istog kvarta u kojem je odrastao još jedan osumnjičeni za napad u Parizu, Salah Abdeslam.
Taj vođa džihadističke ćelije u Belgiji početkom je godine uhapšen u Grčkoj zajedno s još trojicom islamista zbog planiranja terorističkog napada iz Grčke na policajce i policijske stanice po cijeloj Belgiji. Tada su u Belgiji ubijena dva člana njegove terorističke ćelije.
Međutim, Abaud je ubrzo nakon hapšenja pušten bez jamčevine otkada za njim traga belgijska policija. Sumnja se da se tada vratio u Siriju, odakle zapovijeda operacijama terorista u Belgiji.
Sigurnosnim službama Abaaoud je poznat po pojavljivanju u ekstremističkom videu koji prikazuje kako obezglavljena tijela zavezana za automobil vuče u masovnu grobnicu.
Belgijski mediji procjenjuju kako je više od 300 građana otišlo boriti se na strani Islamske države proteklih godina.

10:07 Francuska policija obavijestila je vlasti u Španiji da 26-godišnji Salah Abdeslam, osumnjičen za sudjelovanje u napadima u Parizu u kojima je u petak navečer ubijene 132 osobe, možda ima namjeru pobjeći u susjednu Španiju.
09:50 Prijedlog ukidanja radikalnih džamija u Francuskoj bit će uskoro predat vladi na razmatranje, najavio je francuski ministar unutrašnjih poslova Bernard Cazeneuve u nedjelju, dva dana nakon smrtonosnih napada u Parizu i proglašenja vanrednog stanja.
56499a38-2978-44d2-a660-46270a0a0a64-pariz-napad-agencije-2-580x384
– Vanredno stanje je želja… da se čvrsto i odlučno pristupi protjerivanju onih koji trebaju biti protjerani jer propovijedaju mržnju u Francuskoj, neovisno o tome jesu li sudjelovali ili ih se sumnjiči za sudjelovanje u aktivnostima s terorističkim obilježjima”, rekao je Cazeneuve za TV postaju France 2.
– To znači – već sam u tom smjeru dao upute i o tome će se raspravljati u vladi – i ukidanje džamija u kojima pojedinci šire mržnju ili pozivaju na nju. To sve treba provesti krajnje odlučno”, istakao je, upozorivši kako će se nepokolebljivo provoditi sve mjere koje predviđa izvanredno stanje, od stavljanja pojedinaca u kućni pritvor do pretresa stanova i kuća.
07:38 Teroristi su saopćili da u napadima niko nije stradao te da su Francuzi uz pomoć američkih snaga pogodili “napuštene lokacije”.
Broj žrtava terorističkih napada u Parizu popeo se, pak, na 132. Hollande je odlučio izvanredno stanje produžiti na tri mjeseca. Prema nezvaničnim informacijama, u Parizu, ali i u blizini granice s Belgijom policija obavlja masovne racije po kućama i stanovima. Ovu informaciju vlasti nisu željele potvrditi. Konvoj policijskih vozila u noći sa nedjelje na ponedjeljak viđen je i na ulicama Touluosea.
Francuski ministar unutarašnjih poslova Bernard Cazeneuve potvrdio je da je napade na Pariz pripremila skupina individualaca iz Belgije koji su svoje suradnike imali u Francuskoj. I Abdeslam Salah, osumnjičeni za napad za kojim traje potraga, rođen je u Belgiji. On se, inače, nalazio u automobilu kojeg je u subotu zaustavila francuska policija u mjestu Cambrai, nedaleko od granice s Belgijom. Abdeslam je pušten nakon što ništa sumnjivo nije pronađeno kod njega.

(avaz.ba)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.