Kantonalna bolnica: Politička promocija na račun poreskih obveznika i donatora


Glasila sa područja Unsko-sanskog kantona posljednjih dana ponovo bombardiraju čitaoce relativno površnim informacijama u kojima glavne junake kao i obično tumače političke figure, koje spašavaju požarom razorenu bolnicu. Gradonačelnik Galijašević je napokon aktivirao namjenska sredstva sa posebnog računa, a zatim je i ministar Tahir Nuhić donirao 25.000 KM za zamjenu stolarije u jednoj od bolničkih zgrada.
Proteklih dana na lokalnim portalima imali smo priliku čitati naslov “Ministar Tahir Nuhić posjetio Kantonalnu bolnicu u Bihaću i donirao 25 000 KM za zamjenu stolarije u jednoj od bolničkih zgrada”. Na prvu, svaki prosječan čitalac pomislio bi da je gosp. Nuhić donirao 25.000 KM vlastitih, ličnih, privatnih sredstva Kantonalnoj bolnici, što bi svakako bila hvale vrijedna gesta. Međutim, dalje u tekstu stoji kako će njegovo ministarstvo kroz projekat energetske efikasnosti iz sredstava za ekoloških naknada sa 25.000 KM pomoći Kantolnu bolnicu. Ministar Nuhić nije izuzetak, personifikacija i prisvajanje sredstva javnih institucija od strane funkcionera u svrhe lične političke promocije postala je ustaljena praksa na ovim prostorima, a za to se prvenstevno možemo zahvaliti njihovim press službama i pojedinim medijima.
Nešto ranije počašćeni smo prilikom da čitamo kako je „Grad Bihać osigurao sa donatorima 460.000 KM za obnovu Odjela intenzivne njege KB Dr. Irfan Ljubijankić“. Međutim, nije naglašeno da je grad Bihać osigurao tek oko 100.000 KM od ukupnog iznosa, niti je javnost tom prilikom obaviještena ko su ostali, bar oni veći, donatori. Ono što se vezuje za ta sredstva je politička trakavica između bivšeg menadžmeta Kantonalne bolnice (SDP) i Gradske uprave (SDA) koja je trajala evo skoro dvije godine. Iako građanima ni dan danas nije pojašnjeno zašto su se ova sredstva prikupljala na poseban račun kada je bolnica imala otvoren vlastiti račun za ove svrhe, kao ni s kojim pravom je u ime svih donatora Gradsko vijeće donijelo Odluku da se prikupljena sredstva ne mogu prebaciti bolnici nego ih Grad mora direktno investirati. Ono što je jasno jeste da su prošle dvije godine kako bolnica čeka sredstva koja su joj prijeko potrebna, da ne govorimo da ih je potrebno vjerovatno i dvadeset puta toliko da bi se ista infrastrukturno dovela na solidan nivo. Iz ove situacije također je postalo jasno da čak i u slučaju Kantonalne bolnice politika nema senzibiliteta, ta da sredstva do sad nisu stavljena u funkciju samo zbog političkih prepucavanja i manjka volje za dijalogom s obje strane.
Nadalje, ono što naviše upada u oči prosječnom čitaocu u prethodno spomenutom članku jeste rečenica u kojoj se kaže da je „kantonalna bolnica Dr. Irfan Ljubijankić trenutno najveće radilište na Unsko – sanskom kantonu zahvaljujući novom direktoru bolnice prim. dr. Smailu Derviševiću i njegovoj desnoj ruci, glavnom medicinaru Arnelu Kozlici“. Ne sumnjajući u stručnost doktora Derviševića u oblasti medicine, daćemo sebi za pravo da posumnjamo u njegove menadžerske sposobnosti s obrizom da mu je, prema tvrdnjama autora članka, „desna ruka“ glavni medicinar. Međutim, ako uzmemo u obzir da je pomenuti medicinar i vijećnik u Gradskom vijeću Bihać, lako ćemo shvatiti da se i tu radi samo o namjeri prikupljanja političkih poena.
Sumarno, sve aktivnosti oko obnove Kantonalne bolnice, koje imamo priliku da pratimo u medijima, izgledaju kao politička promocija i isticanje pojedinaca uz pomoć sredstava poreskih obveznika i donatora, zaboravljajući javnosti prezentirati one stvarne probleme koji postoje unutar bolnice, te plan kako ovu instituciju u sljedećem periodu dovesti u normalno stanje, prvenstveno kada je u pitanju kvalitet usluga.
Prisjetimo se, temelji prve bolnice u Bihaću datiraju iz 1920. godine, a po nekim dokumentima organizirani oblik pružanja zdravstvene zaštite na ovom području zabilježen još 1857. godine. Nadamo se da će za skoro nadolazeću stotu godišnjicu ovoj medicinskoj ustanovi biti vraćen ponos i dostojanstvo koje zaslužuje, a nakon postizanja minimalnih tehničkih i zdravstvenih standarda građani će rado prihvatiti i jeftine političke promocije.

(abc.ba)

Leave a Reply

Your email address will not be published.