Ovo je jedan od najunosnijih poslova današnjice


Jedan od najunosnijih poslova današnjice – trgovina cijenom zlata na svjetskoj berzi putem interneta. Ranije su samo banke i bogati pojednici imali privilegiju da trguju i zarađuju na svjetskoj berzi.
Sada je ta mogućnost dostupna svima! FXLider, regionalni lider u pružanju usluga i platformi za trgovanje, specijalno čitaocima “Fokusa”, daje BESPLATNIH 50 eura kao početni kapital za trgovanje cijenom zlata i drugih plemenitih metala na svjetskoj berzi.
Uzmite 50 eura i trgujte na jedinoj berzi na kojoj možete zaraditi i kada cijene rastu ali i kada cijene padaju.
Prijavite se ovdje.
Međutim sredinom ove godine cijena zlata je zaustavila pad i počela da se blago oporavlja. Glavni razlog za to bile su spekulacije da će Federalne Rezerve SAD-a možda odložiti ranije najavljenu odluku, da do kraja ove godine normalizuje svoju monetarnu politiku i nakon 9 godina povećaju kamatne stope.
Pored definitivno dominantne uloge koju monetarna politika SAD-a ima na kretanje cijene zlata, značajnu ulogu ima i odnos ponude i tražnje. Indija i Kina su najveći kupci zlata na svijetu.
– Tokom avgusta, Indija je uvezla zlato u vrijednosti od 4.95 milijarde dolara što je uslovilo to da je na godišnjem nivou tražnja za ovim plemenitim metalom porasla preko 140%. Kina je sa druge strane uvezla u julu ove godine 55.06 tona zlata samo iz Hong Konga. Poređenja rada ukupan uvoz je u junu iznosio 37.14 tona što ukazuje na to da je mjesečni rast uvoza zlata u tom periodu iznosio 48%. Prema Svjetskom savjetu za zlato očekuje se da u toku ove godine tražnja u Kini dostigne 1,000 tona. Kolike su potrebe Kine za ovim plemenitim metalom pokazuje činjenica da pored toga što je najveći proizvođač zlata na svijetu, ona je i jedan od najvećih uvoznika ovog plemenitog metala. Usporavanje ekonomskog rasta Kine logično imalo je jak uticaj na smanjenje tražnje za zlatom na globalnom nivou, kažu u FXLider-u.
Uzimajući sve u obzir, više je faktora na strani daljeg pada cijene ovog plemenitog metala. Međutim treba uzeti u obzir da sem Federalnih Rezervi, ostale velike centralne banke i dalje vode veoma popustljive monetarne politike, posebno Narodna banka Kine i ECB, što može da dovede do umerenog oporavka cijene.
Prijavite se ovdje.
Ipak naredni mjesec biće od velikog značaja za cijenu zlata. Posljednji sastanak u ovoj godini Federalnih Rezervi SAD-a i odluka o daljoj monetarnoj politici mogao bi da ima veliki uticaj na kretanje kako dolara tako i cene zlata. Trenutno, cijena zlata se kreće oko 1.080 dolara po unci. U periodu između 2001. i 2012. godine cena zlata je porasla više od 600% na preko 1900 dolara po unci, kao rezultat ofanzivno popustljive monetarne politike najvećih svetskih centralnih banaka. U cilju oporavka lokalnih ali i globalne ekonomije, velike centralne banke su putem smanjivanja kamatnih stopa i štampanjem novca snažno povećale likvidnost na tržištu što je za posljedicu imalo devalvaciju valuta i naravno rast tražnje za zlatom kao simbolom čuvara vrijednosti.
Sa postepenim oporavkom, naročito ekonomije SAD-a, tražnja za zlatom je počela da slabi što je dovelo do toga da od 2012. do danas padne za oko 45%.

(fokus.ba)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.