Prognoza za vikend: Pripremite se za snijeg


Prema podacima prognostičkih modela, koje je objavio Federalni hidrometeorološki zavod Bosne i Hercegovine, u dane vikenda može se očekivati zahlađenje praćeno padavinama. Na jugu BiH očekuju se obilne kiše, a u unutrašnjosti zemlje izraženiji pad temperature i snijeg, javlja Anadolu Agency (AA).
Do petka 20. novembra građani BiH moći će uživati u stabilnom vremenu uz duže sunčane intervale s relativno visokim temperaturama za ovo doba godine. Po kotlinama i uz rijeke moguća je pojava magle koja bi ponegdje mogla biti mjestimično dugotrajnija.
Temperature će u periodu do 20. novembra biti slične kao u prethodnim danima. Jutarnje će se kretati od 1 do 7, na jugu do 10 stepeni celzija, dok će tokom dana biti toplije. Na jugu između 16 i 19, a u unutrašnjosti od 12 do 15 stepeni celzija.
Ponovo pogoršanje vremena očekuje se od 29. novembra
Početkom vikenda, 20. novembra doći će do postepene i osjetnije promjene vremenskih prilika koje će se pogoršati i bit će praćene padavinama i zahlađenjem. Kulminacija vremenskih promjena očekuje se u subotu i nedjelju. Na jugu bi trebala biti obilnija kiša, a u unutrašnjosti snijeg.
Iz FHMZ, u svojoj dugoročnoj prognozi za drugi dio novembra, predviđaju da će do stabilizacije vremenskih prilika doći od 23. novembra uz postepeni prestanak padavina. Ipak, trebalo bi biti hladnije s temperaturama primjerenijim ovom dijelu godine. Ponovo pogoršanje vremena očekuje se od 29. novembra.
Sličnu prognozu, ali kratkoročnu za pet dana, izdao je i Republički hidrometeorološki zavod Republike Srpske. Prema njihovoj prognozi stabilno vrijeme potrajat će do petka 20. novembra, kada će uslijediti pogoršanje. U večernjim satima u subotu očekuje se naglo zahlađenje praćeno kišnim, a u planinskim predjelima i snježnim padavinama.

(Radiosarajevo.ba)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.