SIPA lišila slobode tri osobe među kojima i visokog dužnosnika policije


Postupajući po naredbama Tužilaštva BiH, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su (17.11.2015. godine) na području Sarajeva i Goražda slobode lišili tri osobe zbog ratnog zločina.
Slobode su lišene osobe inicijala E.H. (1958) i I.M. (1942) zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo iz člana 173. KZ BiH „Ratni zločin protiv civilnog stanovništva“, na području općine Goražde tokom 1992. i 1993. godine, u vezi sa članom 180. KZ BiH.
Slobode je lišena i osoba inicijala A.S. (1960) zbog postojanja osnova sumnje da je počinila krivično djelo iz člana 173. KZ BiH „Ratni zločin protiv civilnog stanovništva“ i krivično djelo iz člana 175. KZ BiH „Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika“ na području općina Višegrad, Rudo i Goražde tokom 1992. i 1993. godine.
Među lišenim slobode su aktuelni visoki dužnosnik policije i bivši visoki dužnosnik Armije BiH.
Osobe lišene slobode privedene su u službene prostorije SIPA-e, gdje se kriminalistički obrađuju, nakon čega će biti predate Tužilaštvu BiH na dalje postupanje.
SIPA i Tužilaštvo BiH nastavit će intenzivno raditi na otkrivanju i procesuiranju što većeg broja osoba osumnjičenih za ratne zločine i kršenja međunarodnog humanitarnog prava.

(Vijesti.ba)

Leave a Reply

Your email address will not be published.