Tito je još prije 40 godina upozorio: Da ga je svijet poslušao terorizma ne bi više ni bilo


Povodom terorističkog napada u Parizu, na Facebooku se pojavio članak koji je originalno objavljen prije više od 40 godina, a u njemu predsjednika tadašnje Jugoslavije, Josip Broz Tito poziva na mir, ali takođe i daje recept kako da se iskorijeni terorizam.
Tito je izrazio neslaganje sa akcijom njemačkih komandosa 1972. godine u masakru izraelskih sportista za vrijeme Olimpijskih igara u Minhenu od strane palestinskih terorista rekavši da je moglo mnogo bolje da se dejstvuje u tom slučaju.
Tada je ubijeno 11 Izraelaca i dva Nijemca, a bivši jugoslovenski vođa je naveo vidove terora koji se dešavaju i danas širom planete.
‘Vi, inače znate kakva je situacija. Na Bliskom istoku stvari su došle u ćorskok. Vidjeli ste šta se dogodilo u Njemačkoj na Olimpijadi u Minhenu. Ubijeno je 11 izraelskih sportista. Poginula su dva Nijemca… Zbog toga su već mogli da dignu avione i bombarduju žene i djecu u Libanonu i Siriji. Ja lično, kao i čitav naš narod, apsolutno sam protiv onoga što su komandosi napravili u Minhenu. da li su oni bili svjesno ili nesvjesno nečije oružje, ne znam.
Ali mi smo protiv terora uopšte. No, dajte da se malo razmisli – kakvih sve terora ima. Šta je sa onim terorom kada se svakodnevno bacaju hiljade i hiljade tona ekspolziva, kada se bombama ruši i sve živo ubija. Je li to teror? To je najgori teror. Prema tome, neka se sada izvuku pouke iz onoga što se dogodilo u Minhenu, pa da se jedanput kroz Ujedinjene nacije, učini nešto kako se terorizam u svjetskim razmerama više ne bi mogao pojavljivati.
A to se može ostvariti… To što sada Izrael čini ne čini sam, on ima dobru podršku izvana. Zbog toga je jako opasno. I taj teroristički poduhvat u Minhenu ima jednu vrlo paklenu namjeru. Da se sva mržnja čovječanstva, okrene protiv Arapa. Maltene, trebalo bi sve Arape likvidirati. Razumije se, mi se moramo boriti protiv toga da se sada baci krivnja na te narode, na čitave zemlje” rekao je Tito u Prijedoru.
Samim govorom, Tito je dao i jednu vrstu recepta kako da se sanira trenutna situacija sa terorizmom, iako je jugoslovenski zvaničnik ove riječi izgovorio prije više od 40 godina, što implicira na mnogo toga.

(MOJportal.ba)

Leave a Reply

Your email address will not be published.