Vladimir Putin tvrdi: Islamsku državu finansira 40 država


Obraćajući se kolegama na Samitu G20 koji se održava u Turskoj, Vladimir Putin je istaknuo kako je podijelio ruske obavještajne podatke o Islamskoj državi.
U njima stoji da Islamsku državu finansira čak 40 zemalja širom svijeta, a da su neke od njih članice G20 skupine.
“Ne može se još govoriti koja je zemlja više ili manje učinkovita u borbi s Islamskom državom. Sada nam treba ujedinjena međunarodna akcija. Rusija je spremna dati podršku umjerenim pobunjenicima u Siriji. Neke naoružane sirijske pobunjeničke skupine razmišljaju o mogućnosti aktivnih operacija protiv Islamske države uz rusku pomoć iz zraka. Sada trebamo podršku iz SAD-a, europskih zemalja, Saudijske Arabije, Turske i Irana”, dodao je.
Putin predlaže da se prvo donese odluka o tome koje su grupe terorističke, a koje legalne sirijske opozicije predsjednika Bashara al-Assada. Osvrnuo se i na kritike nakon ruskih akcija u Siriji.
“Ove zemlje se plaše dati nam informacije o teritorijima koje ne bismo trebali ciljati, strahujući da bismo upravo tamo udarili, da bismo ih sve prevarili. Njihovo mišljenje o nama bazirano je na njihovom shvaćanju toga što je ljudska pristojnost”, rekao je Putin, javlja RT.

(radiosarajevo.ba)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.