NAKON TERORIZMA U PARIZU: Šef CIA-e prozvao Edwarda Snowdena


Direktor CIA-e John Brennan je u srijedu upozorio na Edwarda Ssnowdena, nakon što su napadi u Parizu pokrenuli u Sjedinjenim Državama raspravu o masovnom nadzoru i pravu na privatan život.

“Svako nedozvoljeno otkriće osoblja obavještajne agencije, poput Edwarda Snowdena, slabi sigurnost zemlje”, rekao je na konferenciji u State Departmentu.

Za propuste u nadzoru terorista kriv Snowden?

“Nevjerojatno je da se ljude koji su pogazili prisegu da će štiti svoju zemlju proglasi junacima”, rekao je. Već u ponedjeljak je Brennan upozorio na propuste u nadzoru ekstremista i povezao ih s otkrićima koje je obzanio Snowden.

Ta otkrića su potaknula Kongres da usvoji zakon o prekidu NSA-ina skladištenja metapodataka američkih telefonskih razgovora.

To skladištenje će od sada jamčiti same telefonske kompanije i pravna zaštita podataka će biti pojačana.

‘Problem je u neuspješnom djelovanju na temelju respoloživih informacija’

U uvodniku objavljenom u utorak The New York Times ističe zabrinutost namjerom CIA-e da iskoristi napade u Parizu za pokretanje rasprave o masovnom nadzoru.

Skupljanje metapodataka nije bilo korisno i obavještajne službe nisu nikada uspjele dokazati da je taj program omogućio izbjegavanje nekog terorističkog napada, naglašava dnevni list.

“Problem u slučaju pariških napada ne leži u nedostaku podataka, već u neuspješnom djelovanju na temelju informacija kojima su vlasti raspolagale”, naglašava NYT.

CIA i FBI su više puta upozorili da tehnologije kodiranja, koje su na tržište stavili internetski divovi poput Applea ili Googlea, ekstremisti mogu upotrijebiti za komuniciranje i pripremu napada.

Izvor: net.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published.