Rusi bombarderima i krstarećim projektilima napali naftna postrojenja IS-a, obitelji džihadista bježe iz Raqqe


Rusko zrakoplovstvo danas je izvelo “masovne napade” bombarderima dugog dometa i krstarećim projektilima na ciljeve skupine Islamska država diljem Sirije, a odsad će gađati i kamione-cisterne koji prevoze naftu u područjima pod kontrolom IS-a čim ih ugledaju, rekao je zapovjednik ruskih vojnih operacija u Siriji general Andrej Kartapolov.

Agencija RIA Novosti citirala je Kartapolova koji je rekao da su napadnuti ciljevi u pokrajinama Raqqi, Idlibu i Deiru al-Zoru, preciziravši da su bombarderi SU-34 prvi put izveli napade na naftna postrojenja pod kontrolom IS-a. Za danas je, po agencijskoj vijesti, bilo planirano 100 zračnih napada, od kojih je do 13 sati izvedeno 59, pri čemu je uništeno 149 terorističkih ciljeva.

Kartapolov je ustvrdio i da su ruski zrakoplovi dosad već “uništili” 500 kamiona-cisterni, ali nije rekao kojim terorističkim skupinama su oni pripadali, IS-u ili nekim drugima.

Naftovod na kotačima

“Posljednjih su godina IS i druge ekstremističke skupine na područjima pod svojom kontrolom uspostavili ono što mi zovemo ‘naftovodom na kotačima’, rekao je, ustvrdivši da su kamionima-cisternama dosad prevezene tisuće tona nafte do rafinerija u Iraku, čiji velik dio je također pod vlašću IS-a.

IS nadzire većinu naftnih polja u Siriji, osobito u pokrajini Deiru al-Zoru, pa prodaja naftnih proizvoda predstavlja važan dio prihoda te džihadističke organizacije, po nekim procjenama i do 1,5 milijuna dolara na dan i to uz razmjerno nisku cijenu od 45 dolara za barel.

U Raqqi, “glavnom gradu” skupine Islamska država u Siriji, u tri dana napada francuskih i ruskih zrakoplova poginula su 33 džihadista, a deseci su ranjeni, objavio je danas AFP, pozivajući se na podatke Sirijskog opservatorija za ljudska prava (SOHR).

Suradnja Francuza i Rusa

Donedavno nezamisliva suradnja Francuza i Rusa, čija se vizija sudbine sirijskog predsjednika Bašara al-Asada dijametralno razlikuje, posljedica je krvavih napada na Pariz i rušenja ruskog putničkog zrakoplova iznad Sinaja, događaja za koje je odgovornost preuzeo IS.

U francuskim i ruskim zračnim napadima na skladišta oružja, vojarne i kontrolne točke u Raqqi i okolici u protekla 72 sata “ubijena su 33 pripadnika IS-a, a deseci su ranjeni”, izjavio je za AFP Rami Abdel Rahman, direktor SOHR-a, koji razmjerno mali broj poginulih tumači činjenicom da su se džihadisti pripremili na napade i sklonili na sigurno pa su na otvorenom ostali samo stražari koji paze na skladišta streljiva i druge objekte.

Rahman je također rekao da su obitelji mnogih stranih džihadista napustile Raqqu i krenule prema Mosulu, “glavnom gradu” IS-a u Iraku, koji procjenjuju “sigurnijim”.

Izvor: telegram.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.