Ugovor o izradi ličnih i vozačkih bit će raskinut?


Sporni ugovor za izradu ličnih dokumenata s kompanijom „Muhlbauer”, vrijedan više od 100 miliona KM koji je ovoj kompaniji od državne Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) dodijeljen na krajnje sumnjiv način, uskoro bi mogao biti raskinut, saznaje „Dnevni avaz”.
Ova kompanija sa sjedištem u Njemačkoj pravi lične karte i vozačke dozvole te bi raskid ugovora mogao utjecati na proces izdavanja dokumenata, jer će biti neophodno da se raspiše novi tender.
Odbijeno produženje
Revizori su još prije dvije godine, češljajući Izvještaj o radu ove agencije, ustanovili da je ugovor o izradi ličnih karti i vozačkih dozvola njemačkoj kompaniji dodijeljen na krajnje netransparentan način. Kako je navedeno, firma „Muhlbauer” uopće ne ispunjava uvjete koje su bili traženi.
Upravo je prije mjesec, sad već bivša uprava IDDEEA-e pred Vijeće ministara BiH dostavila prijedlog da se produži pravilnik koji važi do kraja godine, što bi značilo i produženje ugovora s „Muhlbauerom”, ali je to odbijeno.
Kako nam je tad rečeno, u pravilniku su i sporne cijene ličnih dokumenata te se htjelo sačekati dok se ne imenuje nova uprava koja bi provela reviziju pravilnika i po potrebi sačinila njegove izmjene. Nova uprava je imenovana početkom mjeseca i, kako saznajemo, već je dobila zaduženje da napravi reviziju pravilnika.
Također, u narednih nekoliko dana održat će se sastanak Uprave IDDEEA-e, direktora Edima Nesimija i ministra za civilne poslove Adila Osmanovića (SDA), gdje bi se trebalo razgovarati o načinima da se ugovor raskine – kazao nam je naš sagovornik dobro upućen u dešavanja u Agenciji.
Deset godina
Kako nam je otkrio, osim što je ugovor sam po sebi štetan i sklopljen na netransparentan način, potpisan je na deset godina, dok, prema zakonu, može biti maksimalno na tri.
– Dodatni problem, o čemu će raspravljati i Vijeće ministara, jeste što se u cijeli slučaj uključilo i Tužilaštvo
BiH pa bi to moglo malo zakomplicirati raskidanje ugovora. Ipak, tražit će se modaliteti koji će ga učiniti ništavnim – zaključuje naš izvor.
Tužilaštvo BiH: Istraga u toku
Tužilaštvo BiH uključilo se u aferu „Muhlbauer” još početkom ove godine i pokrenulo istragu. Kako nam je kazao portparol Boris Grubešić, istraga je još u toku te nije u mogućnosti davati više informacija. Iz SDS-a su više puta upozoravali na štetan ugovor, povezujući iz RS vladajući vrh SNSD-a s aferom.

(Vijesti.ba)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.