JUTARNJI KOD BAKE I DJEDA NAPUŠTENE CURICE Voze Audije, na obični šoping dnevno troše 500 kn, susjedi ih vole, a za sve optužuju sina


Ne možemo dopustiti da nam unučica ide na posvajanje. Imamo i mogućnost i volju brinuti se o njoj, rekao je 45-godišnji djed
Kad smo pročitali u novinama da bi naša unučica Mirjana mogla ići na posvojenje, šokirali smo se. To ne možemo dopustiti, pa mi smo baka i djed. Moj otac je Talijan, a mama Romkinja. Nikad se nismo libili raditi. Vozio sam šlepere s voćem i povrćem od Španjolske i Portugala do Francuske i Italije i puno toga stvorio. Imamo i mogućnosti i volju brinuti se o unučici – kaže R. B., 45-godišnji djed trogodišnje djevojčice Mirjane Paris, koja je početkom listopada pronađena u parku u Velikoj Gorici, a čiji nestanak u narednih mjesec dana nitko nije prijavio.
Budući da se u Hrvatskoj nikada ranije nije tako nešto dogodilo, a dijete evidentno nije razumjelo hrvatski jezik, sumnjalo se da se radi o djetetu ostalom nakon izbjegličkog vala. Kako bi joj se pronašla rodbina, uz dozvolu nadležnih službi, objavljena joj je fotografija u medijima, nakon čega se Dječjem domu, u kojem djevojčica boravi, javio navodni djed.
Doselili se iz Italije
– Nazvao me moj 25- godišnji sin i rekao mi da je Mirjana na naslovnicama novina i da je završila u Domu! Ništa mi nije bilo jasno – priča R. B., koji zajedno sa ženom, 45-godišnjom M., živi u selu pokraj Velike Gorice. Tu su doselili prije nekoliko godina iz Italije, a tada neuglednu kuću kupili su na dražbi. U međuvremenu su je u potpunosti obnovili i uredili te se radi o jednoj od većih i luksuznijoj kuća u mjestu. I kuća i okućnica iznimno su održavani. Suseljani za njih nemaju ružne riječi, ističu kako se radi o imućnim, finim i pristojnim ljudima.
R. i M. B., kako nam pričaju, roditelji su desetero djece, a imaju i dvadesetero unučadi. Najmlađa djeca još žive s njima, a odraslija djeca žive diljem Europe – u Italiji, Švicarskoj, Francuskoj, zbog čega su se posebno uznemirili tijekom nedavnog terorističkog napada na Pariz. Sin, za kojeg kažu da je Mirjanin otac, sa snahom je živio u Italiji te su se tik pred Mirjanin nestanak vratili u Hrvatsku.
– Snaha nas ne podnosi, pa je ona s djecom otišla kod svoje obitelji u Sesvete, a sin je došao k nama. Mi, kao baka i djed, uopće nismo viđali unučicu, jer nam je majka nije htjela dovoditi. Među sinom i snahom nije štimalo već dugo, a i sin je našao drugu. Taj dan kad je Mirjana nestala snaha je s djevojčicom došla u Goricu kako bi se s našim sinom dogovorila kako dalje. Jako su se posvađali, snaha mu je prigovarala jer ima drugu, izlupala ga je i izgrebala, sjećam se da je doma došao zakrvavljenih ruku. Nakon toga, svatko je otrčao na svoju stranu. Mislili smo da je Mirjana otišla s majkom, kasnije smo čuli da je u Rimu – izjavio je djed.
Ne govore hrvatski
Nakon što ga je sin nazvao i rekao da je dijete u domu, djed se, kaže, odmah javio u dom. Sin ne priča hrvatski, kao ni djevojčica. Drugi su dan mediji objavili da roditeljima djevojčice prijeti kaznena prijava i do tri godine zatvora. Nakon toga, kaže, sin je, u strahu od kaznenog progona, pobjegao i ne znaju gdje je.
– Sine, javi se, da odemo odvjetniku, pa u policiju i onda po djecu! Nama ne treba policija u kući, mi želimo mir! Nismo divljaci, bacio si ljagu na našu obitelj – apeliraju Mirjanini djeda i baka.
Prošli im je tjedan u kuću došla policija s nalogom za pretres te ih privela u policijsku postaju. U pritvoru su proveli dva dana zbog povrede djetetovih prava, a spominjala se i sumnja na trgovanje djecom. Policija je, naime, kod njih zatekla još troje djece, za koje sumnjaju da imaju neuredne papire, te su ih kao djecu bez roditeljske skrbi smjestili također u Dječji dom.
Velika obitelj
– Pa to su sve naši unuci! Kakva trgovina djecom?! Mi smo pripadnici romske manjine, velika smo obitelj – kaže djed uzrujano. Među djecom odvedenom u Dom nalazi se i 8-godišnja djevojčica, koja je, kaže djed, Mirjanina sestra po ocu. Dobio ju je s prvom ženom. Djevojčica je rođena u Avignonu, gdje je živjela s majkom, pa sestricu Mirjanu i ne poznaje. Najmlađe dijete tek je tromjesečna beba, sin njihova 18-godišnjeg sina, koji je trenutno također u Velikoj Gorici. Kad je policija došla kod njih, nije ga bilo doma. Problem je što obitelj koristi više prezimena: njihov 18-godišnji sin preziva se različito od njih, a njegov sin ima treće prezime. Objašnjavaju to činjenicom da se Romi rijetko službeno ožene, pa supružnici zadržavaju svoja prezimena, a djeca nekad dobiju očevo, nekad majčino prezime. Majka tromjesečnog djeteta je u Italiji, kažu, jer ne može legalno doći u Hrvatsku.
‘Pristojna mondena obitelj’
Fini odgoj sve do jednog člana obitelji B., počevši od Mirjane koja je rođena u švicarskom zatvoru, nešto je o čemu se priča u velikogoričkom kraju. Uklopili su se. Susjedi o njima imaju pozitivno mišljenje, a opet, čude se odakle im bogatstvo i Audiji jer su im rekli da “se bave voćem i povrćem, te da kao pripadnici svjetske manjine ne žele slati djecu u školu”.
– To je mondena obitelj iz visokog društva. Zbog njih sam promijenila mišljenje o Romima. Na dnevnoj bazi u lokalnoj trgovini troše i po 500 kuna. Šoping više klase, znate na što mislim. Jedan njihov sin kaže da ima 13 godina, ali da neće u školu jer želi u Italiju – rekla je jedna od mještanki.

(jutarnji.hr)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.