Ko je Hasna Aitboulahcen, bombašica koja se jučer raznijela u Parizu (VIDEO)


Njeno ime bilo je Hasna Aitboulahcen i imala je 26 godina.
Jučer, tokom lova na terorista u pariskom naselju Saint-Denis, navodno je ona bila žena koja se raznijela samoubilačkim pojasom. Poginula je na licu mjesta, te ranila nekoliko policajaca.
Aitboulahcen je francusko-marokanskog porijekla i prva je bombašica samoubica na tlu Zapadne Evrope, javljaju mediji.
Nekoliko minuta prije smrti, Aitboulahcen je telefonirala. Kako se pretpostavlja, upozoravala je saučesnike koji su i dalje bili u blizini.
Nezvanično, ova teroristkinja je bila rođakinja Abdelhamida Abaaouda, navodnog idejnog vođe pariskih terorističkihnapada koji su se dogodili u petak, 13. novembra, kada je poginulo 129 osoba, a više stotina je povrijeđeno.
Abaaoud je, nezvanično, također ubijen u jučerašnjoj akciji pariskih sigurnosnih snaga.
Dio medija javlja kako je bombašica, nekoliko minuta prije nego što se raznijela, zvala upomoć. Također, amaterski video s mjesta nesreće pokazuje specijalne policijske snage kako ženi viču: “Gdje ti je dečko”, na što ona odgovara: “On nije moj dečko!”

Aitboulahcen, djevojka duge, plave kose, odrasla je u Parizu i imala je svoju građevinsku firmu, Beko Construction, koju je zatvorila prije tri godine. Ubrzo nakon ovoga, pristigla je na radar tamošnjih obavještajaca.
Francuski Lexpress javlja kako su na internetu pronašli njene uznemirujuće fotografije, nju kako se slika s oružjem, te postove u kojima slavi Boumeddiene Hayat, partnericu teroriste Amedyja Coulibalyja, koji je počinio napade u januaru ove godine u Francuskoj, istovremeno kada je počinjen masakr u redakciji pariskog magazina Charlie Hebdo.

(radiosarajevo.ba)

Leave a Reply

Your email address will not be published.