Islamska država objavila novi snimak: Spržit ćemo ih autobombama


Ekstremistička grupa Islamska država (IS) objavila je novi videosnimak u kojem prijeti novim napadima u Francuskoj, kao i napadom na Bijelu kuću u Washingtonu.
U šestominutnom snimku koju su objavili militanti u Iraku, IS se hvali nedavnim napadima u Parizu u kojima je ubijeno 129 osoba, te prijeti napadom na Bijelu kuću. “Dići ćemo je u zrak, kao što smo digli u zrak idole u našoj zemlji”, rekao je jedan od maskiranih militanata na snimku. Militanti također prijete novim napadima “na francuske spomenike”.
Snimak je objavljen dan nakon što je IS objavio snimak s prizorima iz New Yorka kojom se sugeriraju napadi na taj američki grad. Direktor FBI-ja James Comey rekao je u četvrtak da zasad nema “vjerodostojne” prijetnje napadom u SAD-u “u stilu” napada na Pariz.
Glasnogovornik State Departmenta John Kirby kazao je da se trenutno procjenjuje “autentičnost” tog videomaterijala. “Svi mi u vladi Sjedinjenih Država ozbiljno shvaćamo takve prijetnje”, rekao je Kirby. U novom videu Bijeloj kući prijete samoubilačkim napadima i autobombama te obećavaju nove napade na Francusku.
Video počinje isječkom iz TV-vijesti o napadima u Parizu, a potom prikazuje dva militanta koji odvojeno govore u kameru. Nazvali su video “Pariz prije Rima”, a prikazuje borbe IS-a koji prijete rušenjem francuskih spomenika i obećavaju napad na Bijelu kuću.
Prijete i američkom predsjedniku Baracku Obamu i Francoisu Hollandeu. “Spržit ćemo ih pojasevima i autobombama”, javila je Fena.

(Radiosarajevo.ba)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.