Nema više slobodnih granica: Šta za BiH znači ukudanje Šengena?


Francuska će zatražiti privremenu suspenziju Šengena i hitnu unutrašnju kontrolu granica
Ovo će predložiti na hitnom sastanku ministara unutrašnjih poslova EU u petak u Briselu. Nije riječ o ponovnom uvođenju viza već čestim kontrolama i identifikaciji onih koji ulaze u EU i izlaze iz nje.
Šengen je završena priča, stav je mnogih u Evropskoj uniji. Evropski desničari traže da ukidanje Šengena bude konačan odgovor. Francuska desničarka Mari La Pen zahtijeva da Francuska uvede trajnu kontrolu granica. Viktor Orban, premijer Mađarske traži da Evropa zaboravi na političku korektnost i da se vrati zdravom razumu.
Austrija, Slovenija, i Mađarska su najavile zatvaranje svojih granica. Hrvatska razmatra tu mogućnost, kažu učiniće to ako se Njemačka odluči na ovaj poziv. I u Makedoniji se sve češće pominje zatvaranje granica, iako nije u Šengenu, niti je dio EU.
Kada su granice BiH u pitanju, nema nikakvih promjena. Iz Službe za odnose s javnošću nam je potvrđeno da se prati situacija u regionu. Kažu, ukoliko sve zemlje zatvore svoje granice, to će da učini i BiH.
Granična policija Bosne i Hercegovine nije službeno obaviještena o suspenziji Šengenskog sporazuma. Trenutno nema nikakvih promjena u režimu prelaska državne granice između BiH i Hrvatske. Na graničnim prijelazima provode se redovne aktivnosti.
Rukovodstvo Holandije razmatra formiranje mini-šengen zone sa malom grupom zemalja. U tom umanjenom Šengenu bi bile zemlje Beneluksa, Belgija, Holandija i Luksemburg, te Njemačka i Austrija. Tako bi granice ove zone bile kontrolisane, dok bi protok ljudi između ovih zemalja bilo kao i do sada.

(mojusk.ba)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.