Slučaj Mamić: Otkrivamo imena igrača čiji su transferi pod istragom


Jutros su Zdravko Mamić i još četiri osobe uhićeni zbog sumnje da su oštetili NK Dinamo za 78 milijuna kuna na transferima igrača, o čemu više možete pročitati OVDJE.
Kako saznaje Telegram, među igračima čiji su transferi korišteni za izvlačenje novca iz Dinama spominju se Eduardo Da Silva, Mario Mandžukić, Dejan Lovren, Boško Balaban, Georg Koch, Davor Vugrinec i Mathias Chago. Svi igrači već su dali iskaze istražiteljima. Prema sumnjama USKOK-a, plaćali su Mamiću 10 posto iznosa za posredovanja i provizije.
Uhićen i Mamićev sin
Među uhićenima su Zdravkov sin Mario Mamić te istarski poduzetnici Igor Krota i Sandro Stipančić, kao i Damir Vrbanović, izvršni predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza.
USKOK, kako se neslužbeno doznaje, Mamića i ostale tereti za utaju poreza, primanje i davanje mita te zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju. Danas oko 17.30 sati Mamić je doveden na ispitivanje u sjedište USKOK-a u Gajevoj ulici u Zagrebu, a s njim je bila i odvjetnica Jadranka Sloković. Novinarima je pri ulasku samo kratko poručila da znaju bolje i više u ovom trenutku od nje.
Noćenje na Oranicama
Oko 18.30, sat vremena kasnije, Mamić je odveden iz sjedišta USKOK-a i vrlo je izvjesno da će prenoćiti u pritvorskoj jedinici na Oranicama. Sutra ga čeka ispitivanje na Županijskom sudu, odnosno ročište za eventualno zadržavanje u pritvoru. Ispitani su i Damir Vrbanović i Zdravkov sin, Mario Mamić.
Odvjetnica Sloković kazala je da je Mamić u USKOK-u iznio svoju obranu i porekao kaznena djela koja su mu stavljena na teret.
mandzukic
Mario Mandžukić bio je u Dinamu od 2007. do 2010. godineScreenshot
Navodna šteta je 78 milijuna kuna koja je počinjena prilikom transfera nogometaša iz Dinama koji su obavljani preko nekadašnje agencije Mamić sport agency (MSA), koju je vodio upravo Mario Mamić. Istraga obuhvaća transfere od 2004. do 2014. godine. Novac stečen utajom poreza prao se preko off-shore tvrtki u Hong Kongu i još nekoliko zemalja.

15.11.2014., Zagreb - Odlazak hrvatske nogometne reprezentacije iz zracne luke Zagreb u Milano na kvalifikacijsku utakmicu za Europsko prvenstvo protiv Italije. Dejan Lovren.  Photo: Luka Stanzl/PIXSELL
15.11.2014., Zagreb – Odlazak hrvatske nogometne reprezentacije iz zracne luke Zagreb u Milano na kvalifikacijsku utakmicu za Europsko prvenstvo protiv Italije. Dejan Lovren.
Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Dejan Lovren bio je igrač Dinama od 2008. do 2010. godineLuka Stanzl/PIXSELL
Mamić je od ranije pod USKOK-ovom istragom zbog sumnje da je nizom nedjela zajedno sa svojim bratom Zoranom, Vrbanovićem i poreznikom Milanom Pernarom Dinamo oštetio za najmanje 117,8 milijuna kuna, a proračun za barem 12,2 milijuna kuna neobračunatog i neplaćenog poreza i prireza.
Zdravko Mamić pritom je iz Dinama, po tvrdnjama USKOK-a, nezakonito izvukao najmanje 52 milijuna kuna, dok je njegov mlađi brat Zoran na tom klubu, ali i utaji poreza nezakonito zaradio 38,1 milijun kuna. Braća Mamić i Vrbanović pušteni su iz istražnog zatvora 15. srpnja nakon uplaćene jamčevine.

(telegram.hr)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.