Šta se stvarno događa kada progutate gumu za žvakanje?


Otkako smo bili djeca, roditelji su nas upozoravali o opasnostima gutanja gume za žvakanje. S obzirom na to kako je svako od nas barem jednom u životu progutao slatku zabavu za nepce, vrijeme je da saznamo pravu istinu o opasnostima koje donosi progutana guma za žvakanje.
Tokom djetinjstva žvaka je bila omiljeni slatkiš i zabava za nepce. No umjesto u ustima, guma za žvakanje često je završila u našem probavnom traktu, zbog čega su naši roditelji pravili drame. Ali je li gutanje popularnog slatkiša zaista toliko opasno?
Možemo li probaviti gumu za žvakanje?
Gume za žvakanje naše tijelo ne može u potpunosti probaviti. I dok sastojke poput zaslađivača i šećera tijelo prepoznaje i razgrađuje, ostatak ostaje u komadu.
Iako to možda zvuči opasno i zabrinjavajuće, neprobavljena žvaka završava gdje i ostali neprobavljivi sastojci poput kožice voća ili košpica te će je naše tijelo izbaciti putem velike nužde.
Može li se žvaka zalijepiti za želudac?
Najveća briga naših roditelja bila je ta da se guma za žvakanje ne zalijepi za stjenku ždrijela ili želuca.
No, za razliku od neugodnih posljedica žvake na odjeći, kosi ili đonu cipele, vjerovatnost tome je vrlo, vrlo mala. Iako će joj trebati nešto više vremena da prođe kroz cijeli probavni trakt, s vremenom slatka žvakalica će završiti tamo gdje i treba – u WC školjci.
Kada gutanje gume za žvakanje može postati problem?
Vrlo su rijetki slučajevi u kojima gutanje žvake može izazvati zdravstvene probleme, a najčešće se vežu uz poremećaje probavnog trakta izazvane divertikulitisom ili kronovom bolesti.

(avaz.ba)

Leave a Reply

Your email address will not be published.