Merkel najavila protjerivanje azilanata


Stranka njemačke kancelarke Angele Merkel, CDU, u subotu je predložila uvođenje strožijih zakona kojima bi se regulisao status azilanata nakon niza seksualnih napada koji su se dogodili u Njemačkoj tokom novogodišnje noći, javlja Anadolu Agency (AA).
Merkel kaže da će predložiti da Njemačka može deportovati “serijske prestupnike” osuđene za manje zločine. Naglasila je kako je prethodno potrebno da o prijedlogu CDU razgovara sa koalicionim partnerom u vlasti, a potom da ga upute na usvajanje njemačkom parlamentu.
“Ovo je u interesu građana Njemačke, ali i u interesu većine izbjeglica koje su ovdje. Ako se ljudi ponašaju mimo zakona naravno da moraju snositi posljedice”, kazale Merkel članovima rukovodstva stranke na sastanku u Mainzu.
Izvještaji koji su dolazili iz Kolna govorili su o velikom broju napada na žene tokom novogodišnje noći od grupa stranaca. Policija je privela 31 osobu koje su privremeno zatvorene i ispitivane, a među njima je bilo 18 azilanata. Šef policije u Kolnu smijenjen je u petak zbog slabe reakcije snaga sigurnosti tokom incidenta, ali i sporog objavljivanja informacija.
Prijedlog zakona koji je usvojilo rukovodstvo CDU-a bi ojačao sposobnost policije da provjerava lične dokumente, kao i pravo da stranom državljaninu onemogući dobijanje azila ukoliko je bio osuđivan.

(Radiosarajevo.ba)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.