Savjeti kako da ostanete budni za volanom


Ako ste ikada vozili automobil na duže staze vrjerojatno ste nakon nekog vremena bez pauze postali pospani. Kako bi vas održali budnima za volanom, donosimo top 10 savjeta kako ostati budan.
1. Kafa Kofein u kafi i energetskim pićima povećava koncentraciju što je i naučno dokazano. Jedna šolja kafe u sebi sadržava 75 miligrama, a nivo istog je višestruko veća u nekim od sveprisutnim energetskim pićima koja se mogu kupiti na gotovo svim benzinskim pumpama
2. Spavanje u automobilu Iako automobil baš i nije najudobnije mjesto za spavanje, već 30 minuta sna će vam povećati nivo koncentracije. Međutim, pripazite na „mutne“ likove koji bi se mogli pojaviti na odmralištima i eventualno vam ukrasti nešto iz vozila dok vi lutate snovima.
3. Povesti prijatelja na put Kad postanete umorni prepustite volan prijatelju, ženi, kćerki ili sinu koji će vas zamijeniti u vožnji dok vi odmarate. U redu, ovo ne pali kad idete kući s posla ali na duža putovanja će vam sigurno biti od koristi.
4. Na put krenuti ranije Planirajte svoje putovanje tako da se tokom puta zaustavite na više odmarališta i uhvatite svježi vazduh. Posebno što trebate izbjegavati je velika brzina vožnje koja u kombinaciji s umorom može biti smrtonosna.
5. Planirati vrijeme vožnje Pokušajte izbjegavati voziti u sitne noćne sate. Istraživanje provedeno među profesionalnim vozačima pokazalo je kako vjerovatnoća saobraćajne nesreće veća ako vozite u periodu između ponoći i šest sati ujutro.
6. Žvakaća guma Žvakanje žvakaćih guma će vas održati budnim i povećati koncentraciju
7. Pjesme Slušanje brzih pjesama dokazano povećava budnost vozača. Međutim, ako ste ljubitelj klasične muzike naučnici ne preporučuju slušanje iste kad ste umorni.
8. Otvoriti prozor Svježi vazdug će vas definitivno razbuditi posebno zimi kad pojačate grijanje koje vas ujedno dodatno uspavljuje.
9. Odmarališta Prilikom dužih putovanja obavezno uzimajte više kraćih pauza. Naučnici preporučuju pauzu svakih dva sata, a hoćete li stići na svoj cilj minutu prije ili kasnije sigurno vam je manje važno od toga da stignete živi.
10. Izbjegavati uzimanje lijeka Pojedini lijekovi povećavaju umor prilikom vožnje. Obratite pažnju na oznake na kutiji lijeka te obavezno pročitajte upustva o lijeku i utjecaju na koncentraciju prilikom vožnje.

Izvor: Nezavisne.com