(VIDEO) TUČA ENGLEZA I POLICIJE U LILLEU: Povrijeđeno 16 osoba


Najmanje 16 ljudi je povrijeđeno dok je 36 privedeno kada se francuska policija sukobila sa engleskim navijačima u Lillu, saopštila je lokalna policija.

“Snage reda su od srijede ujutru izvele ukupno 36 hapšenja”, navodi se u saopštenju i dodaje da je poslije nereda 16 osoba hospitalizovano u bolnicama u Lillu.

Pripadnici francuskih snaga policije za suzbijanje demonstracija upotrijebili su suzavac kako bi rastjerali rušilački nastrojene engleske navijače uoči utakmice reprezentacija Engleske i Velsa na Evropskom prvenstvu u fudbalu, prenio je Reuters.

Kako je navela agencija AFP, troje Rusa i Ukrajinac će biti protjerani iz zemlje.

UEFA je ranije upozorila Englesku da bi zbog nasilnog ponašanja navijača njihov tim mogao da bude izbačen s prvenstva.

A nakon istrage francuske policije, vlasti te zemlje odlučile su da deportuju 20 ruskih navijača, saopštio je direktor Generalnog konzulata Ruske Federacije u Marseilleu Sergej Molčanov.

“Francuske vlasti donijele su odluku da deportuju 20 ruskih navijača, dok još trojica očekuju presudu suda”, rekao je Molčanov za agenciju Tas.

On je dodao da je devet navijača pušteno iz pritvora nakon prve grupe od 11 navijača koji su takođe ranije oslobođeni.

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov rekao je da je nemoguće ignorisati provokacije engleskih navijača na Evropskom prvenstvu u Francuskoj.

“Ne možemo da zatvorimo oči poslije provokatnih dijela navijača iz drugih zemlja. Svi su vidjeli slike na televiziji kada navijači engleske gaze rusku zastavu i upućuju uvredljive poruke prema našim vrhovnim političarima i sportistima”, rekao je Lavrov u ruskom parlamentu, a prenosi agencija RIA.

Lavrov je ponašanje pojedinih navijača iz Rusije ocijenio kao neprihvatljivim, ali dodao da su francuske kolege morale da obavijeste ruske diplomate o incidentu jer tako nalaže međunarodno pravo.

Fudbalskoj reprezentaciji Rusije prijeti izbacivanje sa EP ukoliko njeni navijači nastave sa neredima u Francuskoj, poslije tuča sa Englezima u Marseillu i Slovacima u Lillu.

Ukoliko ponove incidente sa stadiona Velodrom u Marseillu automatski će biti izbačeni sa šampionata.

IZVOR: cazin.net

Leave a Reply

Your email address will not be published.