U samo tri sekunde otkrijte koliko je staro jaje iz trgovine


Namirnica koju uvijek imamo u frižideru spas je svakog brzinskog doručka, baza u receptima gotovo svakog kolača i neiscrpna inspiracija malih umjetničkih uskrsnih sličica.
Ipak, postoje nedoumice koliko jaja sedmično smijemo pojesti, jer naučnici imaju podijeljena mišljenja o njihovim dobrim i štetnim učincima na tijelo.
Kako prepoznati koliko je jaje svježe
U tome pomaže mali trik za koji vam je potrebno nekoliko sekundi, a koji spašava jaje od bacanja ili probavu od neželjenih problema.
Jaje je jedna od rijetkih namirnica čiju je starost i valjanost najteže prepoznati jer njegov sadržaj i izgled ostaju nepromijenjeni i nakon poznatog nam isteka roka trajanja.Kako bi utvrdili njegovu svježinu pomaže vrlo jednostavan test. Za njega vam je potrebno tek par sekundi vremena, prozirna staklena duboka zdjela i obična voda.
Postupak:
Vodu nalijte do polovice zdjele i u nju uronite jaja.
Pokazatelj svježine jaja:
1. Najsvježije jaje
Jaje je najsvježije kada čim ga stavite u zdjelu potone na samo dno i ostane ležati nepomično.
2. Sedmicu dana staro jaje
Sedam dana odstajalo jaje nakon uranjanja u zdjelu s vodom ostaje priljubljeno uz dno zdjele, no ne i cijelom površinom, jedan kraj blago je odignut.
3. Tri sedmice staro jaje
Jaje čiji je rok trajanja došao do još uvijek prihvatljiva tri tjedna roka trajanja u zdjeli s vodom balansira sredinom svoje težine i lagano se podiže od dna zdjele.
4. Staro jaje
Da je u potpunosti opasno za konzumiranje i istaknutog roka trajanja jaje razotkriva trenutno podizanje od dna zdjele nakon uranjanja i plutanja tik uz površinu vode.

radiosarajevo.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published.