ATENTAT NA VLADIMIRA PUTINA Evo ko je sve htio ubiti predsjednika Rusije


Ruski predsjednik Vladimir Putin (63) jedan je od najmoćnijih ljudi današnjice koji je, otkako je prvi put postao lider 2000, najmanje 11 puta bio meta atentata budući da su toliko pokušaja njegovog ubistva priznale ruske bezbjednosne službe.
Međutim, vjeruje se da je taj broj daleko veći, a spekuliše se i da je šef Kremlja ponovo bio potencijalna meta ekstremista početkom septembra, kada se u srcu Moskve dogodio udes u kom je stradao jedan od njegovih vozača.
S obzirom na to da se saobraćajka dogodila pod još nerazjašnjenim okolnostima, kada je crni mercedes iznenada skrenuo u suprotnu traku i zakucao se u automobila Savjeta Federacije marke BMW, to je dalo prostora teoretičarima zavjere da pokrenu priče o mogućem najnovijem atentatu na Putina.
Neki analitičari tvrde da postoji mogućnost da je neko prošlonedjeljnim udesom želeo da pošalje poruku upozorenja lideru Rusije, koji je, mnogo puta izjavljivao da se ne plaši onih koji rade na tome da ga vide mrtvog.
Ovo su atentati na predsjednika Rusije, koji je su ruski bezbjednaci naveli:
Meta na sahrani
Po dolasku na vlast, tokom sahrane mentora Antolija Sobčaka u Sankt Peterburgu 2000. godine. Tokom samita u Jalti Avgusta 2000. godine, uhapšena četvorica Čečena i nekoliko muškaraca sa Bliskog istoka.
Sačekuša u Azerbejdžanu
Januara 2002. godine atentat je pripremao Čečen Kjanan Rostam prije posjete Putina toj zemlji. Četrdeset kilograma eksploziva na putu Novembra 2002. godine na putu Rublevo-Uspenskoje kuda je Putinova delegacija trebalo da prođe postavljen eksploziv. Htio da mu odsječe glavu Ivan Zaitzev, mentalni bolesnik, htio je da uđe u Kremlj i odsječe glavu Putinu jer je vjerovao da je njemački špijun koji u Rusiji želi da zavede nacizam.
Plan da ga raznesu bombom
Na auto-putu koji povezuje Sankt Peterburg i Pskov otkrivena je juna 2003. godine bomba ručne izrade samo nekoliko sati prije nego što je povorka sa ruskim predsjednikom trebalo da prođe.
Rusi mu spremali odmazdu
Britanski Sandej tajms pisao je kako je Skotland jard spriječio dvojicu Rusa da u oktobru 2003. godine ubiju Putina kao odmazde za smrt kritičara Kremlja, Aleksandra Litvinjenka.
Osveta dronom
Bivši činovnik “Rostroja”, Igor Puzanov (40) osuđen je na devet godina zatvora jer je namjeravao da ubije Putina tako što je dronom htio da baci eksploziv na njegov auto.
Smrt na dan izbora
Ruske službe su 2008. godine osujetile pokušaj atentata na Putina na Crvenom trgu 2. marta na dan održavanja predsjedničkih izbora. Uhapšen je Tadžikistanac sa snajperom, koji je iznajmio stan na Crvenom trgu samo par sati prije obraćanja glasačima.
Prijetnja u Ukrajini
U februaru 2012. godine uhapšen ja Adam Osmajev na istoku Ukrajine jer je kovao zavjeru za ubistvo predsjednika Putina napadom na kolonu vozila u kojoj se kretao.
Islamisti ga jurili godinama
Ruske i ukrajinske tajne službe su 27. februara 2012. godine objavile kako su spriječile pokušaj atentata na premijera Vladimir Putina. Atentat je trebao da se dogodi 4. marta, tako što bi se eksploziv postavio na ruti gdje on prolazi. Za to su bili odgovorni islamistički sljedbenici teroriste Dokua Umarova.

avaz.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published.