Znate li koje je zanimanje najtraženije u Njemačkoj?


Njemačkoj ipak nema najveći manjak zdravstvenih ili građevinskih radnika, već im je potreban veliki broj radnika u javnom gradskom prevozu.
Situacija je posebno kritična u javnom prevozu u gradovima, naveo je Radio Deutsche Welle, prenosi 24sata.rs.
Ukoliko se uskoro nešto ne preduzme, u Njemačkoj uskoro neće biti moguće sve putnike i svu robu prevesti od tačke A do tačke B.
Udruženje nemačkih prevoznika (VDV) posebno ukazuje na raskorak u sve gušćoj mreži javnog prevoza i sve većem broju vozača koji odlaze u penziju ili se nalaze pred penzijom.
Situacija je posebno kritična sa mašinovođama. “Niko više ne želi da vozi lokomotive”, žali se sindikat mašinovođa GDL. Trenutno širom zemlje nedostaje od 800 do 1.000 mašinovođa.
Otkako je u Njemačkoj prije nekoliko godina ukinut monopol željeznice u međugradskom saobraćaju, pojavio se i manjak vozača autobusa na dužim relacijama. Potrebno je oko 2.000 vozača. U sljedećim godinama bi taj broj mogao da poraste na čak 10.000.
Udruženja su pokrenula agresivnu kampanju među mladima pod sloganom: “Pokreni nešto– budi vozač autobusa”.
Slična je situacija i s rastućim sektorom putničkog teretnog prevoza. Doduše, trenutno se za taj posao obučava oko 7.000 mladih, ali oni presporo ulaze na tržište rada da bi se pokrio manjak.
Ne postoje tačni podaci koliko širom Njemačke trenutno nedostaje vozača teretnih vozila, ali samo na području Duisburga (gdje se nalazi najveća riječna luka u Evropi i gdje je sjedište mnogih špediterskih kompanija) nedostaje 3.000 vozača.
Što se tiče zračnog saobraćaja, Njemačkoj nisu potrebni radnici u ovom sektoru.

radiosarajevo.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published.