Njemački i francuski plan odbrane EU-a


Francuska i Njemačka predlažu na šest stranica plan kojim bi se dao novi impuls europskom odbrambenom sistemu.
Ministri obrane Francuske i Njemačke, Jean-Yves Le Drian i Ursula von der Leyen, uputili su visokoj predstavnici EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Federici Mogherini pismo s inicijativom o unaprijeđenju obrambene politike EU-a, piše list Figaro.
Kako se navodi, u pitanju je plan kojim bi se dao novi impuls europskom obrambenom sustavu, koji Francuska i Njemačka predlažu na šest stranica dokumenta, prenosi Tanjug.
Pored samog plana, u pismu je navedeno i da su ministri obrane Francuske i Njemačke čvrsto uvjereni da je neophodno usvojiti snažne inicijative kada je riječ o zaštiti građana EU-a.
Navedena su tri ključna argumenta – pojednostavljivanje operacija u okviru europske sigurnosne i obrambene politike, pružanje dodatne inicijative kada je u pitanju odlučivanje unutar EU-a, kao i utvrđivanje strateške autonomije EU-a zahvaljujući jačoj i inovativnijoj suradnji u sferi industrije i tehnologije.
Prijedlozi o oružanim snagama do kraja godine
“Krajnje je vrijeme da ojačamo našu solidarnost i obrambene mogućnosti Europe u cilju bolje zaštite europskih granica i njezinih građana“, navodi se u dokumentu, kako prenosi Tanjug.
O tim inicijativama, dodaje se, bit će riječi na neformalnom summitu Europskog vijeća u Bratislavi 16. rujna, dok predstavnika Velike Britanije na tom skupu neće biti.
Govoreći o eventualnom stvaranju europskih oružanih snaga, Mogherini je početkom rujna rekla da će konkretni prijedlozi biti pripremljeni do kraja godine, iako stvaranje europske vojske nije stvar, kako je rekla, bliske budućnosti.

balkans.aljazeera.net

Leave a Reply

Your email address will not be published.