Kako spremiti ispit: 10 savjeta za bolje pamćenje


Dobro pamćenje je posebno važno u ispitnom roku, kada imamo na stotine i stotine strana da zapamtimo. Stoga vam predlažemo nekoliko tehnika za poboljšanje pamćenja.
Znamo da je ovo doba tehnologije i interneta, kada su nam sve informacije dostupne u svakom momentu i na svakom koraku, ipak, naše pamćenje je važno sredstvo kojeg se ne možemo tako lako odreći. Ono ne samo da nam pomaže da budemo bolje informisani, već nam pomaže i da bolje i jasnije razmišljamo.
To je posebno važno u ispitnom roku, kada imamo na stotine i stotine strana da zapamtimo. Stoga vam predlažemo nekoliko tehnika za poboljšanje pamćenja.
1. Čitajte, čitajte, čitajte
Kada ne radite ništa produktivno (u periodu kada ne spremate ispite ili kada ne radite nešto fizički), čitajte knjige, magazine i novine, jer tako trenirate mozak, a ujedno i radite na poboljšavanju vašeg pamćenja i znanja.
2. Učite neki strani jezik
Učenje stranih jezika podrazumijeva učenje novih pravila i koncepata koji stimulišu mozak i povećavaju moć sivih ćelija, što doprinosi boljem pamćenju i pritom, odgađa prirodna oštećenja mozga koja nastaju starenjem.
3. Izbjegavajte stvari koje vam odvraćaju pažnju
Ovo je svima poznato u vrijeme ispitnih rokova, ali izbjegavanjem stvari koje nam odvraćaju pažnju i konstatnim vježbanjem fokusiranja, radimo na poboljšanju koncentracije, rada mozga, a to utiče i na poboljšanje pamćenja.
4. Zapisujte stvari koje su vam važne
Opšte je poznato da pisanje pomaže pri pamćenju, stoga, napravite spisak stvari koje treba da uradite, koje su vam
važne u ostvarenju cilja i vidjet ćete vremenom, kako sa lakoćom pamtite sve ove stvari i bez vraćanja na njih.
5. Slušajte klasičnu muziku
Za razliku od ostalih žanrova muzike, prilikom učenja se preporučuje slušanje klasične muzike i to naročito, slušanje Mozarta i Vivaldija. Njihova umirujuća muzika može vam pomoći u poboljšavanju pamćenja i lakšem skladištenju većeg broja informacija.
Ostale savjete možete pročitati na narednoj stranici.
6. Jedite zdravo
Voće i povrće vam itekako pomaže u pamćenju, tako da zaboravite na čokoladu, kofeinska i energetska pića. Unošenjem potrebnih vitamina (kao što su vitamin C, E, kompleks vitamina B, omega 3 masne kiseline), hranite svoj um potrebnim namirnicama, a zauzvrat dobijate brže i lakše učenje.
7. Spavajte dovoljno
Čak i u vrijeme ispitnih rokova je potrebno optimalno spavanje (7 – 8 sati), kako bi se naš mozak regenerisao i primio dovoljnu količinu informacija. Dok spavate, naš mozak i dalje radi – skladišti i sortira informacije dobijene u toku dana, za njihovu kasniju upotrebu. Ukoliko ne spavate dovoljno, ovaj proces se ne odvija, te dolazi do lakog zaboravnjenja svega onoga čega biste se htjeli sjetiti.
8. Smanjite stres
Konstantna briga, anksioznost i depresija loše utiču na pamćenje. Ukoliko ste primijetili da imate problema sa pamćenjem, zastanite i preispitajte se, možda se brinete oko nečega što ne možete promijeniti i na šta ne možete uticati. Pokušajte da pronađete tehnike za savlađivanje stresa (sport, opuštanje, čitanje itd.) Kada prestanete bespotrebno brinuti, vaše misli postaju jasnije i samim tim, pamćenje se poboljšava.
9. Smijte se
Iako nam danas svi to govore iz raznih razloga, smijeh je povezan i sa pamćenjem! Kako? Smijeh otpušta endorfin koji smanjuje nivo stresa, pomaže u jasnijem razmišljanju i poboljšava pamćenje.
10. Rješavajte ukrštenica, rebuse i sudoku
Jedan od opuštajućih i zanimljivih načina u poboljšavanju pamćenja. Ujedno ćete se zabaviti i „trenirati mozak”, što neizostavno pomaže u razvijanju boljeg pamćenja.

studomat.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published.