Ispod betona i mina pronašli su nacističku ‘vremensku kapsulu’


Tzv. ‘vremenske kapsule’ diljem se svijeta zakapaju već stoljećima. U njih se generalno stavljaju predmeti koji na neki način obilježavaju svakodnevicu života u određeno vrijeme. Mnogo je njih kroz godine potpuno propalo, no povjesničari i arheolozi su ovoga puta imali velike sreće.

U Poljskoj su, naime, naišli na vremensku kapsulu koju su nacisti ukopali za vrijeme izgradnje nacističke trening – škole u gradu Zlocieniec koji je za vrijeme Drugog svjetskog rata bio dio Trećeg Reicha.

Arheolozi su inače za postojanje kapsule znali već godinama, ali su nacisti uložili mnogo truda u to da maksimalno otežaju dolazak do nje. Naime, stručnjaci su se morali probijati kroz debeli sloj betona, sloj mina i sloj podzemne vode.
Kada su otvorili kapsulu, povjesničari su u njoj pronašli fotografije Adolfa Hitlera, dvije kopije Mein Kampfa, promotivne letke za Falkenburg (njemačko ime za Zlocieniec) i kovanice. Sve su te stvari u savršenom stanju i izgledaju isto kao i prije 80 godina kada su ukopane.

Svi su predmeti prebačeni u muzej u Szczecinu gdje će biti prevedeni i adekvatno zaštićeni prije nego postanu dostupni svim zainteresiranim stanovnicima.

Izvor: 24sata.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published.