Podignute mjere sigurnosti u RS-u: Radikalni krugovi mogu ugroziti institucije i građane


Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUPRS) Dragan Lukač ustvrdio je danas da entitetska policija “ovih dana ima određene indicije da iz pojedinih radikalnih krugova naročito vehabijskih, može doći do pojedinačnih ugrožavanja institucija ili građana“.
Potvrdio je i da su podignute mjere sigurnosti u RS-u i da će policija intervenirati, ukoliko se dogodi ugrožavanje sigurnosti na teritoriji RS-a i bit će zaštićeni svi građani.
Informacije
Kaže da se to ne odnosi samo na vrijeme održavanja najavljenog referenduma u RS-u, 25. septembra, već da ovih dana raspolažu takvih informacijama.
Dodaje da su institucije MUPRS-a, kroz mjere koje provode, imale određene informacije “da pojedinci vezani za vehabijski pokret mogu svojim djelovanjem ugroziti institucije RS-a ili čak i za referendum određena mjesta“.
– Policija će to smatrati terorizmom i odgovoriti na adekvatan način. Iskoristićemo sve naše potencijale i mogućnosti da zaštitimo naše građane i institucije, ustvrdio je Lukač.
Nakon razgovora s predsjednikom Narodne skupštine RS-a Nedeljkom Čubrilovićem, Lukač je na pres-konferenciji rekao da su mjere sigurnosti podignute na viši nivo ne samo zbog referenduma već i zbog izbora te ukupno zbog posljednjih dešavanja.
Duge cijeve koje koriste pripadnici policije koji osiguravaju objekte u kojima je sjedište predstavnika institucija entiteta, Palata RS-a, Narodne skupštine… je dio tih pojačanih mjera sigurnosti.
Mir nema alternativu
– Kada imamo određene informacije, da li od partnerskih službi ili naših službi, da može doći do ugrožavanja institucija na bilo koji način, onda naši policajci koji rade na osiguranju tih objekata nose dugo oružje, ustvrdio je Lukač.
Kazao je i da je RS trajno opredijeljena za mir.
– Nikome u RS-u ne pada na pamet da na bilo koji način podriva mir. Nadam se da će svi u BiH na taj način razmišljati, rekao je Lukač, ističući da mir nema alternativu.

abc.ba