Ova karta Europe otkriva koliko imigranata ima u svakoj zemlji


MEĐU onima koji su u Velikoj Britaniji podržali Brexit, imigracija je kotirala veoma visoko među pitanjima koja su smatrali važnima, piše Independent.

I dok se velik broj onih koji su glasali za izlazak iz Europske unije nada kako će izolacija Britanije smanjiti migracijski pritok, zadržavanje pristupa jedinstvenom tržištu Europske unije moglo bi tražiti i zadržavanje granica otvorenima.

Mapa preuzeta s Jakub Mariana, a koja se temelji na podacima UN-a od prošle godine, pokazuje postotak migrantskih populacija diljem Europe. Kao što je na mapi vidljivo, Švicarska ima 29,6 posto, a Norveška 14,4 posto migranata. Ti podaci otkrivaju kako čak i zemlje koje nisu u Europskoj uniji mogu imati visoki pritok migranata.

Slučaj Švicarske i Norveške interesantan je i jer su te zemlje morale zadržati granice otvorenima kako bi dobile pristup jedinstvenom tržištu.

Druga karta koju je objavio Jakub Marian pokazuje pak iz koje zemlje dolazi najviše migranata u pojedine europske zemlje. Tako je vidljivo da u Hrvatskoj ima najviše migranata iz Bosne i Hercegovine (isto vrijedi i za Sloveniju), dok u BiH najviše emigriraju upravo Hrvati.

Usprkos obećanjima britanske premijerke Therese May da ograniči migraciju, malo je vjerojatno da će to biti moguće ukoliko Velika Britanija želi zadržati pristup najvećem trgovinskom bloku na svijetu.

Interesantno je kako prema navedenoj mapi Hrvatska ima jednu od viših stopa migrantskih populacija u Europi – čak 13,6 posto.

Izvor: Index.hr
Izvor: Index.hr
Izvor: Index.hr
Izvor: Index.hr

Izvor: Index.hr