SVE VIŠE DJECE POGAĐA PREURANJENI PUBERTET: ‘Malo nakon drugog rođendana, mojoj kćeri su počele rasti grudi’


Nagli rast, rast grudi, akne, rast stidnih dlaka ili onih ispod pazuha i menstruacija – sasvim uobičajena pojava kod ulaska u pubertet, no kod neke djece pubertet počinje već s dvije godine!
Pubertet je ključno razdoblje u fizičkom i mentalnom razvoju te predstavlja tranziciju djeteta u (barem fiziološki) odraslog života. Većina ljudi u pubertet ulazi u tinejdžerskim godinama no problem preranog razvoja postaje sve učestaliji, ističe Independent.
Djevojčice u prosjeku ulaze u pubertet u dobi između 11 i 14 godina, a dječaci u dobi od 12 do 16 godina. Međutim, u posljednje vrijeme, nerijetko pubertet pogađa sve mlađu i mlađu populaciju.
Zasada mali broj djece u svijetu boluje od rijetkog stanja koje se naziva “prijevremeni pubertet”, a koji uzrokuje pubertetske promjene već u dobi od samo dvije godine.
Procjenjuje se kako preuranjeni pubertet pogađa jedno od 5000 do jedno od 10.000 djece i pet do deset puta je češći kod djevojčica.
Prijevremeni pubertet stanje je koje izaziva otpuštanje hormona hipofize i dijelova hipotalamusa i tako portiče proizvodnju ženskog hormona estrogena i tako prijevremenog ulaska u pubertet.
Gornja starosna granica za dijagnozu prijevremenog puberteta je osam godina kada su u pitanju dječaci i devet godina kada se radi o djevojčicama.
Uzrok najčešće nepoznat
Otprilike kod 90 posto djevojčica i 50 posto dječaka koji pate od preuranjenog puberteta ne može se odrediti uzrok. Kod slučajeva kojima se zna uzrok, najčešće je su u pitanju abnormalnosti na mozgu, jajnicima, testisima ili drugim žlijezdama, kao i tumorima koji dovode do prevelikog i preranog lučenja spolnih hormona.
Pretilost je također povezana sa smanjenjem donje starosne granice ulaska u pubertet, pa se prosječna dob ulaska u pubertet u SAD-u i Evropi sve više spušta. Naga]a se kako je jedan od razloga sve ranijeg puberteta i hrana puna hormona.
Simptomi prijevremenog puberteta su razvoj grudi, nagli porast visine, menstruacija, akne, uvećani testisi i/ili penis kao i pojava stidnih i dlačica ispod pazuha.
Međutim, nemaju sva djeca koja se doktorima jave sa jednim simptomom prijevremenog puberteta stvarni medicinski problem.
Kako kaže endokrinogol Paul Kaplowitz sa Dječijeg nacionalnog medicinskog centra u Washingtonu, prerani razvoj grudi ili rast stidnih dlačica mogu biti izolirani slučajevi koji nemaju veze sa stanjem prijevremenog puberteta. U svojoj praksi, kaže kako je tek svako deseto dijete koje dođe na pregled zbog sumnje u preuranjeni pubertet uistinu i pati od tog poremećaja.
‘Počele su joj rasti gradu s dvije godine’
Charlene Denton iz Velike Britanije čija je kćerka već sa dvije godine počela pokazivati znakove puberteta, otkrila je kako je prepoznala što se događa s njenim djetetom.
“Nedugo nakon drugog rođendana počele su joj se razvijati grudi, ali liječnici su me uvjeravali kako je s njom sve u redu. Kad su joj grudi i dalje nastavljale rasti, liječnici su je poslali na čitav niz testova i ustanovili stanje prijevremenog puberteta. Bila sam šokirana, nisam znala da takvo nešto uopće i postoji”, rekla je Charlene.
Liječenje prijevremenog puberteta ovisi od uzroka, a primarni cilj je terapijom uskladiti rast s dobi, kako bi kasnije mogli izrasti do normalne visine.
Kod stanja kod kojih uzrok nije poznat, terapija obično uključuje mjesečne doze lijekova kako bi se zaustavio razvoj.

Izvor: Net.hr