Ova metoda čišćenja zaludila je svijet – o čemu je riječ?


Marie Kondo iz Japana postala je poznata u cijelom svijetu po svojoj knjizi koja vam obećava sretniji i ispunjeniji život samo zato što ćete na sasvim drugačiji način sređivati stvari u svojoj kući.
Knjiga ‘Čarolija pospremanja koja će vam promijeniti život’ čak je i u našoj regiji postala totalni hit.
Marie knjizi objašnjava ključnu stvar – trebate u svojoj kući sve izvaditi na hrpu i zapitati se uveseljava li vas ta stvar?
Nemojte čistiti po sobama već po kategorijama. Znači, odjeća, knjige, cipele… umjesto spavaća soba, dnevni boravak, kupaonica.
Odjeća je najmanje sentimentalna stvar i nju preporučuje prvu za primjenu svoje metode. Izvadite svu na hrpu i zamislite se nad svakim komadom uveseljava li vas. Sve što vas ne uveseljava bacite, poklonite, donirajte.
Bit ćete mirni i sretni i riješit ćete se besmislenih i opterećujućih navika.
Poštujte svoje stvari
Marie u svojoj knjizi vas moli da razmislite o osjećajima svojih stvari: Jesu li doista sretne u zakutku vaše police ili ormara? Poštujte svoje stvari, poručuje i dajte im ili priliku da ih koristite ili da ih usrećite na nekoj drugoj adresi.
Smotajte umjesto slaganja
Nakon što ste odlučili koje stvari ćete zadrati, Kondo predlaže da svoju odjeću radije smotate na policama u komodi.
Majice složite kao i inače, ali na kraju ih zarolajte te slažite jedne kraj druge u ladice.
Čarape preporučuje da smotane stavite uspravno.
održali urednima. U veće kutije stavite pulovere i džempere, a u manje čarape i tanke majice.
Ljudi se zaljubljuju u svoje ormare
Nakon što jednom očistite svoj ormar, zaljubit ćete se u njega, kažu mnogi koji su iskušali ovu metodu. Razlog tome je vjerojatno zato što su vaše super majice, haljine i hlače napokon ugledale svjetlo dana lijepo posložene.

radiosarajevo.ba