Seul ima plan za likvidaciju Kim Jong-una


Ministar odbrane Južne Kore kaže da Seul ima plan upotrebe navođenih projektila na ciljeve i za eliminaciju neprijateljskog vodstva.
Južnokorejski ministar obrane otkrio je da njegova zemlja ima spremne specijalne jedinice za likvidaciju sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una.
“Imamo takav plan”, rekao je Han Min-koo u južnokorejskom Parlamentu, kad mu je postavljeno upravo pitanje o eliminaciji Kima.
“Južna Koreja ima generalnu ideju i plan korištenja navođenih projektila na neprijateljskim ciljevima, kao i za eliminaciju neprijateljskog vodstva”, dodao je.
Zaoštrena retorika nakon nuklearnog testa
Dugo se pretpostavljalo da Južna Koreja ima takav plan, a neke je tako izravan odgovor generala Hana iznenadio, prenose agencije.
Južna Koreja znatno je zaoštrila retoriku prema Sjevernoj Koreji nakon nedavnog uspješnog podzemnog testiranja nuklearne bombe u toj zemlji.
Tu je, također, testiranje najnovijeg raketnog motora, za koji Seul smatra da bi ga Pjongjang mogao koristiti za balističke rakete.
Južna Koreja pretpostavlja da je Sjeverna Koreja spremna i za šesti nuklearni test i pripremaju se za najcrniji scenarij.
Prijetnja nuklearnim ratom, kojom “maše” Kim, ne zabrinjava samo Južnu Koreju.
Upozorenje Pjongjanga zbog bombardera
U Ujedinjenim narodima japanski premijer je tražio pomoć međunarodne zajednice da se zaustavi Pjongjang.
Dok Vijeće sigurnosti UN-a prijeti Pjongjangu ekonomskim sankcijama, američki bombarderi su nadlijetali južnokorejsko nebo polovicom rujna, zbog čega je stiglo upozorenje Sjeverne Koreje.
Sjevernokorejski ministar vanjskih poslova Ri Yong-ho je zatražio od Washingtona “oprez” i “samokontrolu”, prijeteći da će upotrijebiti nuklearno oružje.

balkans.aljazeera.net