Dodik iz Beograda poručio Izetbegoviću: Ovo nije osmanlijsko vrijeme


Milorad Dodik je dan nakon referenduma proveo u Beogradu, ali ne da bi se sreo sa srbijanskim političarima, nego da bi ispunio obećanja prema medijima kojima proteklih dana, kako je rekao zbog zauzetosti “nije mogao dati intervju”. Dan je počeo u jutarnjem programu televizije “Pink”, a nastavio gostovanjem u emisiji “150 minuta” Prve TV.

Kako je rekao, tokom boravka u Beogradu telefonom se čuo sa predsjednikom Srbije Tomislavim Nikolićem i premijerom Aleksandrom Vučićem koji su izrazili zadovoljstvo zbog tog što je referendum održan u miru i bez ikakvih incidenata. Dodik je za Prvu TV rekao da su imali informacije da su pojedine terorističke grupe imale planove da proizvedu haos u RS tokom održavanja referenduma, ali da su njihovi pripadnici koji žive na području RS cijelo vrijeme bili pod policijskim nadzorom.

Na pitanje kako komentira izjavu Maje Kocijančić da je referendum u RS nelegalan jer je održan protivno odluci Ustavnog suda BiH, Dodik je kazao:

“Ta Maja Kocijančić je portparolka EU, je li tako? Zašto ona ne govori o referendumu koji je također jučer održan u Mađarskoj kojoj ta Evropska Unija hoće da isporuči hiljade imigranata?!”

Na pitanje voditeljice plaši li se najava da bi on i drugi poltičari iz RS mogli biti uhapšeni, rekao je da je odluka o referendumu donesena u Narodnoj Skupštini RS i da su u njoj učestvovali svi politički faktori u RS.

“Bakir Izetbegović je ljut jer je referendum održan i jer nije uspio da ga spriječi preko Ustavnog Suda u Tužilaštva BiH. Njegov otac Alija Izetbegović je napisao Islamsku deklaraciju kojom je od Bosne i Hercegovine htio napraviti islamsku državu kakvu danas imamo u Siriji. Bakir je po preuzimanju dužnosti u Predsjedništvu BiH rekao da će nastaviti politiku svoga oca Alije, dakle neće odustati od islamske države. Ali, zaboravlja da ovo nije vrijeme Osmanlija, kada je važilo pravilo “kadija te tuži, kadija ti sudi”, zaključio je Dodik.

Izvor: Fokus.ba