Legija pred sudom imenovao ubice novinara Slavka Ćuruvije


Nekadašnji komandant Jedinice za specijalne operacije Milorad Ulemek Legija priveden je pod jakim policijskim osiguranjem oko 13 sati u zgradu Specijalnog suda u Beogradu gdje svjedoči na suđenju nekadašnjim pripadnicima Državne bezbjednosti (DB) optuženim za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije 1999.

“Može se reći da je Ulemek djelomično potvrdio svoj iskaz koji je dao prije dvije godine i na osnovu kojeg je Tužilaštvo podiglo optužnicu u slučaju Ćuruvija. Dok drugi dio priče, o tome nije želio da govori, jer kako kaže može da podlegne krivičnoj odgovornosti s obzirom na funkciju koju je u to vrijeme imao”, javlja novinarka Al Jazeere Jelena Milutinović iz Beograda.

“On je ispričao kako ga ja nekadašnji šef državne bezbjednosti Radomir Marković, koji je u ovom procesu prvooptuženi, pozvao jednom prilikom 1999. godine da mu kaže o namjerama da se izvrši jedan zadatak, koji bi mogli da završe upravo, citiram, Radonjini ljudi koji su ubili Ćuruviju. On je rekao da mu Marković tom prilikom nije rekao ko je ubio Ćuruviju, ali da je rekao da su to učinili Radonjini ljudi. Milan Radonjić je u to vrijeme bio šef beogradske državne bezbjednosti, i on je jedan od optuženih.”

“Međutim, drugi dio priče nije potvrdio, a 2014. godine u svojoj izjavi Ulemek je rekao kako je imao još jedan sastanak sa Markovićem, i kako je tada Marković od njega tražio da izvrši likvidaciju jedne osobe koja ugrožava bezbednost države. Ovog puta to nije rekao”, izvještava Milutinović.

Ključni svjedok

Dovođenje Ulemeka iz požarevačkog zatvora Zabela gdje služi višedecijsku kaznu pratili su helikopteri.

U dijelu Ustaničke ulice gdje se nalazi sudska zgrada, saobraćaj je bio privremeno obustavljen dok je prolazila kolona u kojoj se nalazio Ulemek.

Ulemek se smatra ključnim svjedokom u ovom procesu jer je u januaru 2014. godine nakon njegovog iskaza Tužilaštvu za organizovani kriminal, pokrenuta zvanična istraga protiv optuženih.

Prema tadašnjem saopćenju tužilaštva, Ulemek je svojim iskazom bitno doprinio pomaku u istrazi slučaja Ćuruvija, a za svoje svjedočenje nije tražio nikakve protivusluge ili beneficije.
Ulemek bi trebao pred sudskim vijećem danas, a ako ne završi i u utorak, prvi put javno govoriti o svojim saznanjima o likvidaciji Ćuruvije.

Također, tužilac, advoakti, optužni i članovi sudskog vijeća imat će pravo da mu postavljaju pitanja.

Bivši komadant Jedinice za specijlane operacije inače služi jedinstvenu kaznu od 40 godina zatvora zbog ubistva premijera Zorana Ðinđića, Ivana Stambolića, zločina na Ibarskoj magistrali i nedjela “zemunskog klana”.

Za ponedjeljak i utorak također je zakazano ispitivanje nekadašnjih pripadnika “zemunskog klana”, braće Miloša i Aleksandra Simovića, koji su također u zatvoru na odsluženju višedecenijskih kazni zbog učešća u ubistvu Ðinđića i krivičnih djela koja su počinili kao članovi “zemunskog klana”.

Lista optuženih

Za ubistvo Ćuruvije optuženi su nekadašnji šef DB-a Radomir Marković, šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić, pripadnik tog centra Ratko Romić i Milan Kurak, koji se tereti da je neposredni izvršilac ubistva.

Radonjić i Romić se nalaze u pritvoru od hapšenja u januaru 2014. godine.

Marković u zatvoru služi kaznu od 40 godina zatvora, a Kurak je u bjekstvu i za njim je raspisana međunarodna potjernica.

Radonjić i Marković se terete za podstrek na teško ubistvo, a Romić i Kurak za teško ubistvo.

Prema optužnici, Ćuruviju je 11. aprila 1999. godine ubio Miroslav Kurak, a saučesnik mu je bio Ratko Romić koji je drškom pištolja udario Ćuruvijinu prijateljicu Branku Prpu u glavu.

Kako se navodi u optužnici, Ćuruvija je ubijen zbog “javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnijenje i djelovanje opozicionih društvenih snaga, radi očuvanja postojeće vlasti”.

Ubijen je u dvorištu ispred ulaza u zgradu, gdje su se nalazile prostorije marketing službe Dnevnog telegrafa.

Izvor: Fokus.ba