SAD / Stručnjaci traže zabranu legalne supstance opasnije od heroina i kokaina


Američki stručnjaci i senatori odlučili su zabraniti smrtonosnu supstancu koja nije ni heroin ni kokain.
U pitanju je čisti kofein u prahu, piše AOL.
Samo kašika ovog praha jednaka je 28 šoljica kafe i mala doza može izazvati predoziranje (koje uključuje ubrzane otkucaje, napade i smrt), smatra američki FDA (Food and Drug Administration).
Prah se prodaje u vrećicama preko interneta i nemoguće je odrediti sigurnu “dozu”. Čak su se i američki senatori pobunili i žele ga zabraniti, posebno nakon dva slučaja smrtonosnog predoziranja iz 2014. godine.
Prvi slučaj je bio srednjoškolac Logan Stiner koji je želio vratiti energiju, a drugi dvadesetčetverogodišnji mladić koji je kofein miješao s napicima. Nakon ovih slučajeva, FDA je samo preporučila da se prestane koristiti kofein u prahu zbog opasnosti, no senatori smatraju kako to nije dovoljno.
“Ovaj proizvod se ne može koristiti u sigurnim dozama i može lako ubiti više osoba ukoliko se koristi nepravilno. Kofein se dovodi u vezi i s brojnim drugim slučajevima, prilikom korištenja energetskih pića”. navodi se u pismu senatora.
Kofein dovodi do povišenog krvnog pritiska, što je rizični faktor za moždane i srčane udare, stoga se posebno preporučuje pažnja prilikom konzumiranja.

radiosarajevo.ba