Zašto bismo odmah trebali prestati jesti Nutellu


Nutella fanovi, donosimo loše vijesti.

Već godinama, mnogi od nas ne mogu zamisliti svoj život bez ove poslastice, bilo da je jedemo kašikom, bilo kao neizostavni dio svake napravljene palačinke.

No, iako je tako ukusna, Nutella je i vrlo nezdrava te može itekako naštetiti našem zdravlju, posebno ako je često konzumiramo, upozoravaju stručnjaci.

Naime, jedno od vaših omiljenih jela u sebi sadrži palmino ulje, šećer, lješnjake, kakao, mlijeko vanilin i lecitin iz soje. Zdravstveni stručnjaci kao prvo upozoravaju kako je lecitin iz soje u Nutelli potpuno umjetna tvorevina te nema ni najmanje sličnosti s fermentiranom sojom. Ovu u Nutelli ljudsko tijelo vrlo teško probavlja te ona može poremetiti hormone.

Palmino ulje prepuno je zasićenih masti, koje imaju veliki udio u povećanju razine holesterola te rizika od srčanih bolesti, a može povećati i toksičnost u bubrezima, jetrima i plućima. I ovo ulje tijelo jedva probavlja.

Nadalje, kada kažemo vanilija u Nutelli, mislimo na jeftinu verziju proizvedenu u laboratoriju, koja navodno može izazvati glavobolje i alergijske reakcije kod nekih ljudi, ali i hemijske reakcije, koje se uspoređuju s ovisnošću.

Tako stručnjaci upozoravaju kako bi svi trebali izbjegavati ovu čokoladnu rapsodiju zbog zdravlja, a to posebno vrijedi za trudnice, djecu i one koji su preboljeli rak, iako djeca na reklamama izgledaju tako sretno, kada je jedu.

Tvorac Nutelle Ferreo, jednom je prilikom čak bio tužen za laganje prilikom oglašavanja, tvrdeći kako ona poboljšava zdravlje.

Izvor: Fokus.ba