Nakon 73 godine / FBI objavio dokumente: Tesla je s Venere i osmislio je “zraku smrti”


Duge 73 godine nakon što je američka vlada zaplijenila dva puna kamiona osobnih stvari Nikole Tesle, FBI je objavio povjerljive dokumente.
Povjerljivi dokumenti (možete ih pogledati OVDJE) objavljeni su na osnovu Zakona o slobodi informacija i potvrđuju dugo osporavane navode da je FBI zaplijenio Teslinu imovinu, ali i otkrivaju da je vlada SAD-a zaista bila zainteresirana za njegovu “zraku smrti” – oružje koje je Tesla navodno osmislio.
Dokumenti na koje se dugo čekalo potvrđuju i da je FBI planirao uhapsiti Teslinog člana porodice za kojeg su vjerovali da se želi domoći neprocjenjivo vrijednih bilješki slavnog izumitelja.
Radi se o Savi Kosanoviću, Teslinom nećaku, diplomatu, kasnije i ministru za unutrašnje poslove Kraljevine Jugoslavije.
Također, sve ove godine vjerovalo se da je Nikola Tesla umro u 85. godini života u svom apartmanu u hotelu New Yorker 7. januara 1943., ali novoobjavljeni dokumenti navode da je zapravo umro 8. januara, piše Index.hr.
Među papirima se mogu naći i detalji o tome kako je američka vlada pokupila svu Teslinu imovinu, zapečatila sve papire i donijela ih u skladište na Manhattanu.
U tadašnjem izvještaju se iznosi zabrinutost da, pošto je Tesla naturalizirani građanin SAD-a, možda nemaju pravo na njegovu imovinu, ali smatraju da bi mogli zadržati materijale od bilo koje druge obavještajne agencije “na barem dva dana”.
Među objavljenim dokumentima je i pismo upućeno Edgaru Hooveru, prvom predsjedniku FBI-ja, u kojem se ističe važnost članka u kojem Tesla govori o “zraku smrti” i njegovom potencijalnom “ključnom značaju” za buduća ratovanja.
Preporučuje se da se Tesla “stalno prati”, kako bi se on zaštitio od “stranih neprijatelja” koji bi mogli biti zainteresirani za “tajnu o tako neprocjenjivom instrumentu”.
Drugi dokumenti pokazuju da je nećak (Kosanović), kojeg Tesla “nije volio”, pokušao doći do tih važnih dokumenata i nacrta. Ured je tada strahovao da će on proslijediti “informacije neprijateljima”.
Među dokumentacijom koja je klasificirana kao obavještajna, navodi se i opis situacije nakon Tesline smrti, kada je Kosanović sa suradnicima uzimao stvari iz Teslinog sefa, a tu je i prijedlog agenta FBI da se Kosanović optuži za provalu i uhiti.
“…rečeno nam je da bi trebali osigurati materijal koji je navodno uzeo Kosanović, jer je, ukoliko je to zaista velika tajna, od velike važnosti da ne dospije u novine, gdje bi neprijatelji mogli dobiti uvid u materijal”, navodi se.

radiosarajevo.ba