FBI objavio strogo čuvanu tajnu: Ko je bio Nikola Tesla?


FBI je objavio dokumente o Nikoli Tesli 73 godine nakon što je američka vlada zaplijenila puna dva kamiona njegovih stvari.  Oni dokazuju da je SAD htjela Teslinu “zraku smrti” – oružje koje je navodno osmislio. Dugo se čekalo na objavu povjerljivih dokumenata koje je vlada SAD-a zaplijenila nakon Tesline smrti 1943. godine. Sada se to napokon dogodilo i to na osnovu Zakona o slobodi informacija .Ti dokumenti potvrđuju osporavane navode da je FBI zaplijenio Teslinu imovinu, ali i otkrivaju da je vlada SAD itekako bila zainteresirana za njegovu ‘zraku smrti’ – oružje koje je Tesla navodno osmislio.

Dokumentima se potvrđuje da je FBI čak planirao uhapsiti Teslinog nećaka Savu Kosanovića koji je svojevremeno bio i ministar unutrašnjih poslova Kraljevine Jugoslavije. Sve ove godine se također vjerovalo da je on umro u svom apartmanu u New Yorku 7. januara 1943., a novoobjavljeni dokumenti tvrde da je smrt nastupila tek dan kasnije. Otkriveni su i detalji o tome kako je američka vlada pokupila svu Teslinu imovinu, doslovno zaplijenila dva kamiona njegovih stvari i zapečatila sve papire i odnijela ih u skladište na Manhattanu. Oružje za buduća ratovanja U tadašnjem izvještaju se iznosi određena zabrinutost da, pošto je Tesla naturalizirani građanin SAD-a, možda ipak nemaju pravo na njegovu imovinu, ali smatraju da bi mogli zadržati materijale. Među objavljenim dokumentima je i pismo upućeno tadašnjem šefu FBI-ja Edgaru Hooveru, u kojem se naglašava važnost članka u kojem Tesla govori o ‘zraci smrti” i njegovom potencijalnom “ključnom značaju” za buduća ratovanja.  Preporučuje se da Tesla “konstantno bude pod nadzorom”, kako bi se zaštitio od “stranih neprijatelja” koji bi mogli biti zainteresovani za “tajnu o tako neprocijenjivom instrumentu” .

Drugi dokumenti pokazuju da je njegov nećak Kosanović pokušao doći do tih važnih dokumenata i nacrta. FBI je strahovao da će on proslijediti “informacije neprijateljima”.  Među dokumentacijom koja je klasificirana kao obavještajna, navodi se i opis situacije nakon Tesline smrti, kada je Kosanović sa saradnicima uzimao stvari iz Teslinog sefa, a tu je i prijedlog agenta FBI da se Kosanović optuži za provalu i uhapsi. “…rečeno nam je da bi trebalo da osiguramo materijal koji je navodno uzeo Kosanović, jer je, ukoliko je to zaista velika tajna, od velike je važnosti da ne završi u novinama, gdje bi neprijatelji mogli da imati uvid u materijale”, navodi se. Daleka planinska regija Jugoslavija Memorandum u dokumentima FBI datiran je na 9. januar 1943. i u njemu stoji da je Tesla izvodio mnoge eksperimente vezane za bežično prenošenje struje, “poznato kao zraka smrti”.  Teslin štićenik Bloyce Fitzgerald rekao je u razgovoru sa jednim američkim državnim visokorangiranim službenikom da mu je pronalazač samo mjesec dana prije smrti rekao da je te eksperimente usavršio. Fitzgerald je također govorio o nekakvom revolucionarnom dizajnu torpeda.  Ranije se mislilo da “zraka smrti” ne postoji, a FBI je tvrdio da niko od njihovih agenata nije istraživao Tesline dokumente, niti da ih posjeduje. Inače, među dokumentacijom koju su obavještajci prikupljali o Tesli nalaze se i bizarne stvari – tu je i jedno pismo iz pedesetih godina, gdje se govori o njegovim izumima, kao i mašini koja je napravljena po njegovim nacrtima 1950. godine i kojom se održavala “interplanetarna komunikacija” i “komunikacija sa svemirskim brodovima”.  “Svemirci su posjetili Tesline inženjere više puta i rekli su nam da je on sa Venere, da su ga na Zemlju donijeli 1856. godine dok je bio beba i da je ostavljen kod supružnika Tesla u dalekoj planinskoj regiji koja se danas zove Jugoslavija”, piše u tom pismu.

Izvor: Avaz.ba