Od Sarajeva do Tuzle za 1 KM: Otvorena prva punionica za električna vozila u BiH


Prema riječima Ajle Kozice, menadžera prodaje i marketinga ovog hotela, na ovaj način su htjeli obogatiti ponudu hotela, ali i grada Sarajeva.

”Hotel podržava upotrebu obnovljivih izvora energije, te je u sklopu svoje povećenosti društvenoj odgovornosti i zaštiti životne sredine realizirao ovaj projekt”, navela je ona.

Dodaje da su na ovoj punionici ugrađena dva Mode 3 type 2 konketora za punjenje električnih vozila, što je zahtjev prema direktivi 2014/94/EU i standardu IEC 62196-2.

Navodi da su najznačajnije prednosti korištenja eletričnih vozila povećana energetska sigurnost kroz smanjenje ovisnosti o uvoznoj nafti, smanjenje CO2 emisija, buke kao i troškova goriva, javlja Akta.ba.

Kako je višestruko isplativo korištenje električnih vozila pokazuje i činjenica da bi za put od Sarajeva do Tuzle, električnim automobilom, potrošili električne energije u iznosu od 1 KM.

Projekt je rađen u suradnji sa Elektroprivredom BiH, ovlaštenim operatorom distributivne mreže u FBiH i Općinom Centar Sarajevo koji su pružili podršku ovom projektu.

Čedomir Lukić, ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, navodi da još uvijek ne postoji inicijativa za uvođenje ovakvih punionica u BiH, ali sama aplikacija za EU da je svojevrsni poticaj da krenemo u ovakve stvari u narednom razdoblju. “Želimo učiniti korak naprijed u ovom segmentu pogotovo kada je u pitanju Sarajevo koje ima problema sa zagađenosti zraka. Potrebno je pokrenuti aktivnosti kako bi se donijeli propisi koji bi osigurali uvođenje ovih punionica”, navodi Lukić za Akta.ba.

Armin Imamović, direktor kompanije Per Aspera iz Sarajeva, koji su zastupnici, distributeri i serviseri ovih punionica za BiH, kaže da se nada da će ovakve punionice zaživjeti u BiH te da Hrvatska ima nekih dvadesetak punionica.

Izvor: Bportal.ba