Soda bikarbona za želudac i dobru probavu


Sodu bikarbonu danas možemo koristiti na razne načine. Osim što je dobra za čišćenje, njegu lica te ima mnoge druge namjene i koristi, sodu možemo koristiti i za liječenje želučanih tegoba.

Želučane tegobe, također poznate kao i probavne smetnje, mogu uzrokovati mučninu, žgaravicu pa čak i rak želuca, a najčešće su uzrokovane brzom hranom, stresom, određenim lijekovima i crijevnom blokadom.
Je li soda bikarbona dobra za želudac?
Soda bikarbona pomaže neutralizirati kiseline u probavnom sustavu, što liječi razne želučane tegobe. Ona djeluje kao antacid te je u stanju razbiti masne tvari, tako da se hrana lakše probavlja, bez pritiska i boli u trbuhu.

Također, soda bikarbona kada se otopi u vodi može preventirati protiv podrigivanja. Metode liječenja želučanih tegoba sodom bikarbonom
Soda bikarbona se za želučane tegobe može koristiti na više načina, u nastavku vam donosimo neke od najučinkovitijih.
Soda bikarbona s octom i vodom

Uzmite malu čašu vode i dodajte joj pola žlice sode bikarbone, dobro promiješajte te dodajte žlicu octa u nju. Ocat će pomoći smanjiti kiselost. Na površini čaše će se početi stvarati mjehurići, pričekajte nekoliko minuta dok se mjehurići smire, a onda popijte cijelu čašu odjednom.

Ako ne osjetite nikakvo poboljšanje ponovite postupak.

Soda bikarbona s jabučnim octom

Pomiješajte žlicu sode sa dvije žlice jabučnog octa te dodajte 250 mg vode. Isto kao i kod običnog octa, mjehurići će izaći na površinu čaše, a vi pričekajte dok se ne smire te popijte odjednom.

Ovaj postupak se može primjeniti i bez vode.

Soda bikarbona s limunom

Iscijedite sok iz dva limuna te dodajte pola žlice sode bikarbone i malo šećera ili meda. Izmješajte dobro i popijte odjednom.

Ovaj proces se također koristi kod ublažavanja boli u želucu.
Soda bikarbona s limunom i metvicom

Izmiješajte jednu žličicu sode bikarbone, žlicu soka od limuna i malo zdrobljenih listova paprene metvice. U sve to dodajte pola šalice vode i promiješajte. Ukoliko osjećate jako peckanje u želucu dodajte i kockicu leda. Odmah popijte, a već nakon nekoliko minuta osjetit ćete olakšanje.

Soda bikarbona i čaj od metvice

Napravite šalicu čaja od paprene metvice te joj dodajte žlicu sode bikarbone. Izmješajte i odmah popijte, a možete dodati i malo limunovog soka u tekućinu.

Čaj će početi djelovati između 10 do 15 minuta.

Zašto miješamo sodu bikarbonu s vodom?

Soda bikarbona pomiješana s vodom se brzo otapa i još brže apsorbira u crijevima, što omogućuje tijelu da neutralizira kiselinu. Karbonacija koja se javlja kada sodu pomiješamo s vodom će preventirati i zaustaviti podrigivanja, nadutost i ublažit će želučane tegobe i bolove.

Izvor: krenizdravo.rtl.hr