Svaki dan pojedite jednu jabuku


Donosimo zanimljivo istraživanje provedeno na ovu temu. Saznajte zbog čega je dobro svaki dan pojesti jednu jabuku. Sigurno ste već mnogo puta čuli za uzrečicu: “Jedna jabuka na dan, doktor iz kuće van!”.
Koliko je istine u tome, i zbog čega je jabuka tako dobra – pročitajte u nastavku.
Prema Američkom institutu za istraživanje raka, jabuke sadrže jednu od najvećih razina antioksidansa, a uz njih su bogate i fitokemikalijama. Fitokemikalije su biološki aktivne tvari u hrani biljnog podrijetla koje štite stanice od oksidativne štete te sprečavaju početak pojave raka. Te iste tvari zaustavljaju kontinuiran rast tumora te pomažu u ubijanju stanica raka.
Nakon nekoliko studija Američki institut za istraživanje raka zaključio je kako je konzumacija jedne ili više jabuka dnevno povezana s nižim rizikom od raka pluća i debelog crijeva.
Još jedno istraživanje, provedeno na Sveučilištu u Ohiu (SAD), otkrilo je kako svakodnevna konzumacija jedne jabuke može smanjiti razinu “lošeg” kolesterola u krvi. Studija je obuhvatila i namirnice kao što su zeleni čaj te rajčica, ali istraživači su zaključili kako je upravo jabuka najučinkovitije oružje za snižavanje kolesterola u krvi.
Što reći? Već od sutra započnite sa konzumiranjem barem jedne jabuke dnevno…

Izvor: kakolijeciti.com