6 činjenica o ljekovitom dejstvu kupusa


Od davnina se kupus koristi za liječenje raznih oboljenja, iako su naši stari najčešće kupus koristili za obloge, i to ne samo obloge rana već i za bolove u crijevima i želucu.Kupus je i niskokalorično povrće koje se sastoji od omega-3 masnih kiselina i ljekovitih sumpornih materija koje štite od raka. Zbog malog broja kalorija, idealno je rešenje za one koji žele da smršaju ili kojima treba pomoć oko dijete.

1. Kupus je prava hrana za mozakZbog velikog udjela vitamina K, kao i antocijanina, kupus može poboljšati mentalne funkcije i koncentraciju. Uz to, ove materije sprječavaju i uništavanje živaca i jačaju odbranu od Alchajmerove bolesti i demencije. Crjveni ima veći udio tih nutrijenata od zelenog.

2. Sadrži mineral koji uljepšavaOdnosno, kupus sadrži sumpor koji pomaže u “sušenju” masne kože, kao i što pomaže kod akni. U organizmu je sumpor potreban i za stvaranje keratina, proteina koji je veoma važan za lijepu kosu, kožu i nokte.

3. Pomaže kod detoksikacijeBaš zbog vitamina C i sumpora, konzumiranje kupusa pomaže kod detoksikacije, pogotovo od slobodnih radikala i mokraćne kiseline. Ovi su toksini inače jedan od glavnih uzroka artritisa, reume, kao i bolesti kože.

4. Spriječava podizanje visokog pritiskaZbog velike količine kalijuma u kupusu, njegovo konzumiranje održaće krvne žile “prohodnim”. Uz to, u kupusu je dobar izvor kompleksnih karbohidrata koji usporavaju ispuštanje šećera u krv tokom probave.

5. Pomaže kod glavoboljaČak i kod onih glavobolja izazvanih mamurlukom, pomoći će vam upravo na način na koji su koristili naši stari. U gazu stavite smrskani list kupusa i stavite na čelo, toliko je lagano. Uz to, sok od kiselog kupusa može zaustaviti i one hronične glavobolje. Pijte oko 50 ml dnevno kako biste osjetili rezultate.

6. Protivupalna svojstva kupusaU kupusu se nalazi glutamin, koji je poznat i kao protivupalna aminokiselina. Zbog njega, konzumacija kupusa može da umanji upale i iritacije, kao i da smanji simptome alergija, bolova u zglobovima, pa čak i kožnih bolesti.
Izvor: Nezavisne.com